V ulici Jana Palacha funguje nová ordinace pro bezdomovce.

„Cílem této služby je zajistit péči zejména osobám bez přístřeší a zamezit šíření infekčních onemocnění," prohlásila Iveta Koubková 
z tiskového úseku Magistrátu města Pardubic.

Ordinace je otevřena každé úterý od 15 do 18 hodin a také ve středu od 7.30 do 10.30 hodin.

Pilotní provoz potrvá do konce letošního roku, ordinujícím lékařem je Zdena Zbytková.

Dotace 50 tisíc korun

„Město zajistilo prostory a vybavení nové ordinace. Do konce letošního roku jsme projekt navíc podpořili dotací 50 tisíc korun. Ty jsou určeny na zdravotnický materiál, úhradu energií a nájmu a také na odměny pro ošetřující lékařku a sestru. Zdravotní úkony hradí pojišťovny. Chtěl bych poděkovat za jejich vstřícnost," uvedl náměstek pardubického primátora pro sociální politiku a zdravotnictví Jakub Rychtecký.

Nová zdravotnická služba by měla sloužit jako prevence a zamezit tak šíření infekčních a parazitárních onemocnění.

„Pacient musí být naším občanem, řešit svou nepříznivou situaci ve spolupráci se sociálními pracovníky města nebo s některou 
z neziskových organizací. Pacienti mohou přijít na vyšetření při akutních nebo chronických zdravotnických problémech," nechal se slyšet Jakub Rychtecký.

Složité hledání

Najít vhodného lékaře však nebylo snadné, jednalo se 
o několikaletý proces.

„Město muselo požádat krajský úřad o výběrové řízení na pozici lékaře. Reagujeme tím na to, že řada doktorů nechce některé pacienty registrovat a dává jim potvrzení například o bezinfekčnosti i bez prohlídky. Pacienti pak zanáší do zařízení typu azylových domů takové nemoci, jako jsou svrab nebo žloutenka, a ohrožují tak jejich fungování. Paní doktorka vedle potřebné zdravotní péče pomůže i s vyšetřením při vyřízení invalidního důchodu, příspěvku na péči a podobně. Provoz ordinace tak doplňuje již stávající služby, jako jsou azylové domy, nízkoprahové denní centrum či ubytovna v Češkově ulici," prohlásila Iva Bartošová, vedoucí odboru sociál-ních věcí Magistrátu města Pardubic.

„Se sociálně vyloučenými se může setkat každý člověk a pokud u těchto lidí eliminujeme nebo alespoň maximálně snížíme riziko přenosu nakažlivých chorob, je to jedině dobře a ku prospěchu všech," podotkl pardubický primátor Martin Charvát.

Vznik nové ordinace vítá i starosta pátého městského obvodu Jiří Rejda.

„Jsem rád, že byla ordinace otevřena zrovna v našem obvodu. Bohužel právě u nás na Dukle je koncentrace sociálně slabých osob největší," konstatoval starosta pardubické „pětky".

Nová ordinace má zjednodušit také spolupráci 
s Pardubickou nemocnicí.

„Řada zdravotnických zařízení na území města má přeplněné ambulance. To se týká i naší nemocnice. Věřím, že tato služba jim uleví. Nemocnice bude ráda s novou ordinací spolupracovat. Přeji si, abychom dosáhli větší efektivity péče," sdělil Vladimír Ninger, člen představenstva Nemocnic Pardubického kraje a současně městský radní.

Nesmí být pod vlivem

Pacient, který přijde do ordinace, nesmí být pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Zájemci o tuto službu budou moci využít také hygienický servis.

„Pro klienty nízkoprahového denního centra je po celou jeho otevírací dobu 
k dispozici také hygienický servis. Ostatní pacienti mají možnost využití sprchy centra v úterý od 15 do 16 hodin, a to pouze za doprovodu pracovníka spolupracující organizace, a také ve středu od 7 do 9 hodin," dodala Iva Bartošová.   (pad)