Odborníci v pardubickém Výstavním a společenském centru Ideon a na Střední průmyslové škole potravinářské technologie posuzovali desítky chlebů z celé České republiky. „Hodnotí se dvě skupiny. Jsou to konzumní chleby, které se vyrábí v průmyslových pekárnách, a řemeslné chleby z malých regionálních pekáren, kde se používá trochu jiná technologie,“ informoval náš Deník jeden z hodnotících odborníků Josef Kindelmann.
Soutěžní chleby se posuzují podle přesných schémat. „Hodnotí se například vzhled, objem, tvar, kůrka. Potom se chleba rozřízne a díváme se na střídu, aby byla rovnoměrná. Důležitým znakem je také vůně a samozřejmě chuť,“ vysvětlil Kindelmann.

Každý znak, který se hodnotí, má určitý počet bodů a ty jsou přidělovány anonymně. Body se potom sečtou dohromady a nejlepší chleba je výhlašen jako Chléb roku.

„Chleby z České republiky jsou skutečně vynikající a jedinečné. Hlavně jsou tradičně vyráběny bez chemických přísad,“ poznamenal Josef Kindelmann.

Tereza Harbichová