Pacienti centrální JIP chirurgických oborů Chirurgické kliniky Pardubické krajské nemocnice (PKN) mohou kromě češtiny zaslechnout u svého lůžka také řečtinu. V současné době jsou zde totiž na praxi dva studenti z Atén – Orjana Biraku a Theodoros Skountzos.

Mladí Řekové studují poslední ročník Technological Educational Institute v řecké metropoli. „Oba jsme studenty oboru ošetřovatelství," uvedla Orjana Biraku, která se svým kolegou dorazila do Česka díky evropskému vzdělávacímu programu Erasmus. „Řečtí studenti stráví více než tři měsíce na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Součástí jejich pobytu je i odborná praxe v PKN," informoval náš Deník mluvčí PKN Dušan Korel.

S řeckými studenty panuje spokojenost

„Na praxi chodíme v posledním ročníku studia pochopitelně i v Aténách. Nejprve to je dvakrát v týdnu a v závěrečném semestru jsou studenti v nemocnici prakticky neustále," konstatoval Theodoros Skountzos.
Jejich úvodní část odborné praxe v pardubické nemocnici se odehrála na koronární jednotce kardiologického oddělení Interní kliniky. Následně se přesunuli do oddělení domácí péče. A od začátku dubna až do konce svého pardubického pobytu v polovině května budou sbírat poznatky a zkušenosti na centrální jednotce intenzivní péče Chirurgické kliniky.

„S řeckými studenty jsme spokojeni. Jsou velmi pracovití, zajímají se o provoz oddělení a specifika některých výkonů. Velmi dobře také zapadli do kolektivu zaměstnanců JIP. Mají přidělenou anglicky mluvící sestru, která se jim věnuje po celou dobu jejich praxe," prozradila Blanka Hošková, vrchní sestra chirurgického oddělení Chirurgické kliniky PKN.
Řečtí studenti se seznámili s chodem některých oddělení, získali nové zkušenosti pro své budoucí povolání. „Praxe v PKN se nám velmi zamlouvá. Je to velice dobře organizované zdravotnické zařízení. Lékaři i sestry jsou přátelští, příjemně komunikují s pacienty. Líbí se nám tady," prozradila Orjana Biraku.

„Pokud bychom měli porovnávat českou a řeckou nemocnici, tak najdeme určitě rozdíly v uniformách nebo v materiálním vybavení. Ale podstata práce je stejná, takže určitě je to pozitivní zkušenost pro naši budoucnost," doplnil Theodoros Skountzos.

Kromě nemocniční praxe mají řečtí studenti program na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Studenti jsou akademickými pracovníky fakulty vedeni k reflexi zkušenosti z odborné praxe a k doplnění praktických zkušeností o další, teoretické poznatky. Součástí studia je také výuka češtiny, zajišťovaná Fakultou filozofickou Univerzity Pardubice, která se koná vždy dvakrát v týdnu. „Gramatika je dost podobná jako v řečtině, což je pro nás plus," řekl Theodoros Skountzos. „Některé základní fráze již zvládáme, ale vyslovovat ř nebo další písmena s háčky se asi nikdy nenaučíme," dodala s úsměvem na rtech Orjana Biraku.

Stážisté přijeli 
i z Portugalska

Řečtina není jediný cizí jazyk, který v těchto týdnech zní v PKN. Lze zaslechnout také portugalštinu. Podobně jako řečtí studenti, jsou zde díky programu Erasmus na praxi Portugalci Paulo Emanuel Oliveira Noversa a Rui Luís Oliveira Pereira, kteří jinak studují ve městě Gandra.
Potkávat se s nimi mohli pacienti na oddělení klinické a radiační onkologie, na ušním, na JIP Neurologické kliniky a na nosním a krčním oddělení Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku. Část praxe absolvovali také v SKP-Centru.

„V minulém akademickém roce zase díky Erasmu byli v nemocnici dva studenti z Prešovské univerzity a jedna studentka z univerzity ve finském Turku," podotkla Kristýna Šoukalová z Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice.