Nájemníci bytů z prestižní adresy v Machoňově pasáži se mohou definitivně nastěhovat.
Byty v centru města si mohli vybavit, ale protože dosud nebyly zkolaudovány, nemohli tam přespávat.
„Obvolali jsme nájemníky, že si do bytů mohou konečně přinést i peřiny," řekl ředitel Rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát.

Stovka za metr

Fond opravil 23 bytů a zájemci si mohli vybírat mezi byty o velikosti 60 až 140 metrů čtverečních. Za metr čtvereční platí 100 korun. Do nebytových prostor v přízemí se první nájemníci obchodů stěhovali již v letošním březnu. Od druhého patra výše to možné nebylo. Prostory nebyly zkolaudovány.

Problémy nastaly, když fond musel nechat zbourat stropy ve vyšších patrech, dodal dva výtahy, postavil nový vstup do restaurace z parkoviště a zajistil ventilace z digestoří. Na to musel požádat o změnu stavebního povolení. Podle médií se však majitelka sousedního domu odvolala.

„Dostali jsme do užívání a do zkušebního provozu prostory od druhého patra výše, což jsou kanceláře a byty," vysvětlil Martin Charvát.
Pasáž ve stylu art deco projektoval Ladislav Machoň. Slavnostně se otevřela veřejnosti v roce 1925 jako „velkolepý palác průchodní". Z brčálově zelené se vrátil její interiér do původních barev v hnědých a béžových tónech.

Kopie světel

Průchod osvětlují kopie původních trojramenných světel. Podlahu zdobí mozaiková dlažba složená z 800 tisíc dílků. Kameny pocházejí z původních dolů v Německu a Itálii.
Pasáž prosvětluje zaoblená střecha z matného skla. Celkové náklady vyšly na 182,5 milionu korun bez DPH, 150 milionů korun hradil fond s pomocí úvěru.