Minuta ticha v pravé poledne připomene oběti pátečního teroristického útoku v Paříži. V Pardubicích se k symbolické vzpomínce připojí i školy.

Univerzita Pardubice, její vedení v čele s rektorem, vyjadřuje hluboký zármutek nad tragickými událostmi a teroristickými útoky, které se udály v Paříži večer 13. listopadu. I zde se připojí k minutě ticha.

„Dnešní svět je v mnohém velmi složitý, čelíme novým obtížím a výzvám, a to i když žijeme v ekonomicky nejúspěšnějším období našich dějin. Neměli bychom podléhat tlakům, nesmíme uvěřit těm, kteří nabízejí zdánlivě jednoduchá řešení. Musíme bojovat proti pesimismu, negativismu, nacionalismu a netoleranci. Musíme chránit tisícem let ověřené tradiční hodnoty naší společnosti. Nebezpečí dnešní doby je i v tom, že nezanedbatelná část společnosti snadno podléhá pocitu ohrožení a hledá někoho, kdo má ve všem jasno, kdo vyřeší jednoduchým způsobem všechny problémy. Akademická obec má v širším slova smyslu zodpovědnost za to, aby nějaký novodobý totalitní systém neměl šanci zvítězit. Nezapomeňme, že si musíme svobodu a demokracii chránit a nenechat se o ní částečně či úplně připravit," prohlásil u příležitosti vzpomínky na Sametovou revoluci rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig.

Gymnázium vzdalo hold

K pietní vzpomínce se připojuje také pardubické Gymnázium Mozartova.

"Vzhledem k tragickým útokům v Paříži v rámci vernisáže komponované výstavy „Příběh Jana Zajíce" a „Polská a česká každodennost období normalizace", která bude instalována v improvizované galerii „U kopírky" v budově gymnázia, v pondělí uctíme společně s polskými studenty minutou ticha oběti bezprecedentních teroristických útoků v Paříži. Jan Zajíc obětoval svůj život, abychom si i my stále připomínali hodnoty svobody, lidskosti a respektu k druhým. Nesmíme se nechat podobnými útoky zastrašit ani rezignovat na hodnoty, z kterých vyrůstá naše evropská civilizace. K uctění památky obětí budou také v pondělí před budovou gymnázia vyvěšeny a staženy česká a evropská vlajka na půl žerdi," sdělilo vedení školy.