V minulých dnech se objevily spekulace, že otevřená výběrová řízení Pardubického kraje, do kterých by se mohl přihlásit kdokoli, možná nebyla tak úplně otevřená. O sedmi krajských zakázkách, které se týkaly oprav silnic v celkové částce čtyřicet milionů korun, se prý mělo dozvědět pouze pět firem. Spekulace pravděpodobně vznikla z toho důvodu, že některé loňské dopravní stavby se vůbec nedostaly na vývěsku kraje. Na celou problém upozornil ředitel stavebního holdingu Enteria Libor Joska. Kraj nechal tuto záležitost prošetřit.

„Pardubický kraj od počátku důrazně odmítá jakoukoliv spojitost s pokusem o vydírání a korupci. Hejtman Radko Martínek ihned po oznámení těchto podezření vyzval ředitele stavebního holdingu Enteria Libora Josku k předání všech materiálů policii a neprodleně zadal hloubkovou kontrolu veřejných zakázek na odboru dopravy, silničního hospodářství a investic Krajského úřadu Pardubického kraje a na Správě a údržby silnic (SÚS) Pardubického kraje od roku 2009,“ uvedla mluvčí Pardubického kraje Magdalena Navrátilová.

Kontrola se stále koná a vzhledem k její rozsáhlosti bude prý ukončena 29. února.

Formální pochybení

V dílčím závěru kontroly se uvádí, že došlo k formálním pochybením v procesu zadávání zakázek ze strany zadavatele, a to porušením Interních pravidel. V případě zveřejnění výzvy k podání nabídek na internetových stránkách SÚS Pardubického kraje došlo k porušení Zákona o veřejných zakázkách – stránky nejsou certifikovány.

Interní pravidla by prý měla být upravena na stávající potřeby SÚS tak, aby splňovala příslušné zákonné normy, dále je prý nutno zajistit certifikaci internetových stránek, případně je zajistit formou zprostředkovatele.

Dílčí nedostatky

„Dosavadní šetření prokázalo, že při realizaci kontrolovaných veřejných zakázek SÚS se sice vyskytly dílčí nedostatky, které ovšem podle závěrů kontrolní skupiny v žádném ze zkoumaných případů neovlivnily vítěze a vysoutěženou cenu zakázky,“ doplnila Navrátilová.

(len)