Málokoho dnes napadne, že tři nálety na tehdejší Fantovu rafinerii překreslily mapu Pardubic i okolních obcí. Věděli jste, že právě kvůli nim je dnes hlavní nádraží tam, kde je?
„V místě, kde se nyní nachází pošta a hlavní nádraží, stál dříve cukrovar. Druhý nálet na Pardubice v roce 1944 jej však totálně zničil. Na prázdném místě tak mohlo vyrůst nové hlavní nádraží. Staré nádraží, které stále stojí v Hlaváčově ulici, kapacitně již nestačilo, takže místo po cukrovaru přišlo po válce náramně vhod," uvedl historik Jan Tetřev.

Další místa, která nálet změnil, jsou například Svítkov nebo Popkovice. Ty doplatily na blízkost vojenského letiště a z mnoha stavení nezůstal kámen na kameni.
„Obětí druhého náletu bylo kolem dvou stovek lidí. Kdyby však Pardubice vypadaly jako dnes, pak by jich bylo mnohonásobně víc. Bomby tehdy padaly i do míst, kde dnes stojí sídliště Dukla, Závodu míru nebo Polabiny. V té době to však bylo nezastavěné území, a pumy tak naštěstí padaly mimo.

Podle historiků však kromě posunutí nádraží jsou následky náletů patrné. A to přímo v okolí chemičky Paramo.
„Máme snímky z roku 1946, kdy dostihové závodiště bylo stále ještě poseto krátery. Dodnes jsou další krátery patrné také u křižovatky U Trojice. A především se dnes v těchto místech musí při každém kopnutí do země volat pyrotechnici kvůli možným nevybuchlým pumám," uzavřel Jan Tetřev.