Letošní Valentýnské odběry krve na transfuzním oddělení Pardubické krajské nemocnice mají za sebou první polovinu.
Druhý ročník této akce, jejímž hlavním účelem je oslovení mladé generace a získání nových dárců této nejcennější tekutiny, se těší hojné účasti.
„V průběhu prvních dvou dnů přišlo celkem 168 dárců. Bylo mezi nimi i 37 nováčků, tedy prvodárců," potvrdil Deníku mluvčí pardubické nemocnice Dušan Korel.
Odběry krve u příležitosti svátku svatého Valentýna, patrona všech zamilovaných, odstartovaly ve čtvrtek 14. února a následně pokračovaly v pátek 15. února. Po oba dny na transfuzní oddělení přišlo shodně 83 dárců. V úvodní den se rozhodlo 17 lidí poprvé v životě darovat krev, o den později jich bylo ještě o tři více.

Vládne spokojenost

„S první polovinou Valentýnských odběrů jsme naprosto spokojeni. Těší nás velký počet prvodárců. Většinou se jednalo o mladé lidi do třiceti let. To znamená, že je u nich velká perspektiva a v registru dárců vydrží dlouho. A jsem mile překvapená i tím, že mezi nimi bylo mnoho žen,"  řekla Jitka Horská, primářka transfuzního oddělení Pardubické krajské nemocnice.
Valentýnské odběry krve se na zdejším oddělení konaly poprvé vloni. Tehdy v průběhu čtyř dnů darovalo krev celkem 261 dárců, z nichž bylo 60 prvodárců. Nyní, v polovině akce, se zdá, že loňský počet by mohl být překonán.

„Účast se zvyšuje, což je potěšující. Možná se z těchto odběrů už pomalu stává tradice," řekla primářka Horská. „Akce je dobře rozjetá. Teď si můžeme jen přát, aby podobně hojná účast byla i v příštím týdnu," přála si primářka.

Valentýnské odběry krve budou pokračovat ve čtvrtek 21. února a v pátek 22. února. Stejně jako tento týden, budou se konat vždy od 7.00 do 11.00 hodin na transfuzním oddělení Pardubické krajské nemocnice.

Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. Potřebná tělesná hmotnost je nad 50 kilogramů. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti, opakovaní dárci i legitimaci dárce krve. Všechna potřebná vyšetření budou provedena zdarma na transfuzním oddělení bezprostředně před odběrem.

Nepít alkohol

„Čtyřiadvacet hodin před odběrem krve není vhodné pít alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu. Na druhou stranu nedoporučujeme dostavit se na odběr nalačno. Dárce by si měl ráno před odběrem dát lehkou netučnou snídani a zejména vypít dost tekutin," přidala primářka Horská praktické rady.

Lístky na basketbal

Pro účastníky Valentýnských odběrů krve jsou připraveny různé dárky. Každý dárce například dostane dvě vstupenky na domácí zápas pardubických basketbalistů v nadstavbové části A1 Mattoni NBL.