I když se podle vánoční výzdoby v obchodech na první pohled zdá, že Vánoce začaly už v říjnu, ve skutečnosti zbývá přesně měsíc do chvíle, než se miliony dětí i dospělých v Česku skloní pod stromek pro nějaký dárek. Pryč jsou doby, kdy se tátové každoročně pousmáli nad novými bačkorami, maminky nad šálou a dětem ke spokojenosti stačila jediná hračka. Podle obchodníků budou letošním Vánocům s největší pravděpodobností vévodit elektronické spotřebiče, interaktivní hračky nebo zimní lyžařská výbava.

I na Štědrý den lidé shání dárky

Lidé si už tradičně nechávají vánoční nákupy na poslední chvíli a obchodníci se tak mohou připravit na předvánoční žně. Loni Češi utratili za vánoční dárky okolo 250 miliard korun. Bude to letos více než loni?

Kostky? Kdepak. Udětí frčí roboti

Vánoce jsou nejoblíbenějším svátkem zejména pro děti a právě na dětskou populaci se zaměřuje převážná část obchodníků a prodejců hraček. „Obrovský zájem je o elektronické hračky a akční postavičky z animovaných filmů, například roboti transformers. Hitem jsou letos i interaktivní zvířátka, která vydávají zvuky, hýbou se a vypadají jako živá,“ říká mluvčí jednoho z celorepublikových obchodních řetězců Jana Matoušková.

Zájem o interaktivní hračky potvrzuje i vedoucí jedné z hradeckých prodejen hraček Jana Kmínková. „Prodává se všechno od společenských her až po dětská tetovací studia,“ uvádí Kmínková.

Četné zprávy o zdravotní závadnosti některých hraček dovážených z Číny objevující se poslední dobou v médiích se odrážejí i v zákaznických preferencích. „Na to, zda zboží nepochází z Číny, se nás vysloveně ptají jen asi 2 až 3 procenta zákazníků,“ dodává Jana Kmínková.

S tím zřejmě souvisí i zvyšující se obliba dřevěných hraček. „Dá se říci, že Vánoce nás živí, lidé se k dřevěným hračkám začínají vracet. Oblíbené jsou různé hlavolamy, hrkadla, výhodou je jejich věková univerzálnost, tj. od 0 do 99 let,“ říká majitel hradecké prodejny s dřevěnými hračkami Petr Vrbický.

Na trhu se objevuje i řada novinek v oblasti dekorací, zejména barevné vánoční umělé stromky, velký hit loňských i letošních svátků. Taky byste si přáli mít černý, bílý nebo růžový stromek?

V prodejnách elektroniky letos zřejmě budou hitem LCD televizory. „Souvisí to s obměnou starých televizorů za nové. Nové mají často vestavěný set-top box pro příjem digitálního vysílání, takže o ně bude velký zájem, “ uvádí vedoucí hradecké prodejny elektroniky Ladislav Žák.