Takto bude možné si vychutnat rozsvícení nejvyššího vánočního stromu v Česku, který roste v Mladkově na Orlickoústecku. Smrk, který byl zapsán do databáze českých rekordů, má úctyhodných jednatřicet metrů. Místní měli ve zvyku rozsvěcet strom společně a pod vánočním rekordmanem oslavit příchod nejkrásnějších svátků v roce. Letos jim to epidemie koronaviru neumožní. „Když přišla vládní opatření, říkali jsme si, že by bylo smutné strom jen tak rozsvítit a neudělat vůbec nic,“ podotkl starosta městysu Roman Studený.

Některá města a obce v kraji vyzvaly své obyvatele, aby o první adventní neděli v konkrétní čas umístili zapálenou svíčku v lucerně či sklence u svého obydlí a společně tak v jeden okamžik rozsvítili vánoční výzdobu. Sváteční atmosféru dokreslí koledy pouštěné z místního rozhlasu. „Sejít se u stromečku letos nemůžeme, připomeňme si tedy vánoční atmosféru a sousedskou sounáležitost aspoň tímto gestem,“ vybídly Dlouhoňovice.

Nejvyšší vánočně zdobený živý strom v Česku stojí v MladkověZdroj: archiv MladkovMladkov proto začal připravovat živý přenos. „Mladší generace to vítá, moderní technologie pro ně není žádný problém a mohou pomoct se připojit těm starším,“ dodal starosta. U dominanty Mladkova se obyvatelé scházeli i při oblíbené akci Česko zpívá koledy pořádané regionálními Deníky. I tuto tradici však z letošního kalendáře vyškrtl covid-19.

Smrk ztepilý, který v Mladkově roste přes osmdesát let, byl do české databáze rekordů zapsán v roce 2013. Zaujal i svou bohatou výzdobou, na jejíž pořízení byla před lety vypsána sbírka. Světelných řetězů je už na něm třicet, doplňují je ozdoby a na vršku neodmyslitelná vánoční hvězda. „Výzdoba je instalovaná celoročně, každoročně je potřeba udělat nějakou opravu či výměnu, protože působením přírodních živlů trpí. Ve spolupráci s místním sborem dobrovolných hasičů se dá vždy do pořádku. Strom už je připravený a dostal i menšího dvanáctimetrového brášku vedle místní prodejny,“ dodal Studený.

CHYSTAJÍ PŘENOSY

Sérii přenosů zahájí v tomto týdnu Hlinsko, které chystá přímý přenos z rozsvěcení vánočního stromu v památkové rezervaci Betlém na páteční 18. hodinu. Zbylá města v Pardubickém kraji připravují on-line přenosy na neděli, na Resselově náměstí v Chrudimi bude strom rozsvícen v pět hodin odpoledne, stejně jako v Holicích, v Sezemicích a České Třebové.

Ve Svitavách „oblékli“ strom na horní části náměstí do nových světel, jeho rozsvícení může veřejnost sledovat na dálku o první adventní neděli v podvečerních hodinách. Každou adventní neděli budou také náměstím znít koledy a další vánoční melodie. „Přijďte se na letošní stromek a výzdobu náměstí podívat, je nová,“ zve svitavská radnice a nabádá lidi, aby dodržovali rozestupy a neshlukovali se.

Kamery zachytí slavnostní okamžik i ve Vysokém Mýtě. „Aby lidé o tuto tradiční událost nepřišli, tak z rozsvěcení pořídíme záznam, a ten následně zveřejníme na městských webových stránkách a na sociálních sítích,“ řekl starosta František Jiraský. Shromažďování lidí na náměstí Přemysla Otakara II. má předejít i další opatření, čas rozsvícení vánočního stromu nebude předem zveřejněn.

KAVKAZSKÁ JEDLE

V Pardubicích bude v adventním čase zdobit Pernštýnské náměstí třináctimetrová jedle kavkazská, která se letos oblékne do červené a zlaté. Kromě ní přispěje k vánoční atmosféře dalších čtrnáct stromů v různých částech Pardubic. Slavnostní osvětlení v ulicích vytváří 98 světelných motivů se zhruba 110 tisíci led světly. Termín rozsvícení stromu také nebude zveřejněn, magistrát se chystá umístit video na sociální sítě.