Pardubický zámek je již více než dvacet let v reprezentativním stavu, už v ničem nepřipomíná ruinu, jak tomu bylo dlouhá léta před rekonstrukcí. Ba právě naopak, je perlou uprostřed krajského města. Přesto je na něm stále co vylepšovat a také opravovat.

V nedávné době prošla opravami jedna z nejviditelnějších součástí bývalého šlechtického sídla – první brána, jíž se do areálu zámku vchází. Nově jsou vydlážděny chodníky žulovými kostkami až ke vstupu na valy.

LEPŠÍ ORIENTACE

Návštěvníci se díky zrekonstruovanému příchodu lépe zorientují, co a kde zámek nabízí. Díky dotaci ministerstva kultury a Pardubického kraje prokoukne v blízké době i část hradební zdi u hlavního vchodu.

„Pardubický zámek je klenotem, který dnes již hezky svítí, ale mohl by zářit mnohem více. V příštích letech proto bude pokračovat jeho obnova, a to zejména ve vnitřních prostorách. Kromě toho ale také musí lidé nejen v Pardubicích a nejbližším okolí o tomto atraktivním místě vědět, musí se k němu dobře dostat a musí jim umět nabídnout dobře strávený čas v příjemném a návštěvnicky přívětivém prostředí," řekl vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, zodpovědný za oblast kultury a památkové péče.

„Jsme rádi, že se nám podařilo získat téměř 600 tisíc korun z ministerstva kultury. Kraj k tomu přidal 330 tisíc korun, aby reprezentativní vzhled dostala i omítka valů u hlavního vchodu, která značně trpí povětrnostními vlivy a zejména vlhkostí. Do budoucna bychom též rádi předláždili silnici od Příhrádku k hlavní bráně," doplnil Línek.

AUTOBUSEM NA ZÁMEK

Kraj jedná s městem také o vybudování točny pro turistické autobusy, která by zlepšila dopravní obslužnost zámku a zvedla tak jeho návštěvnost. Točna by měla být umístěna před vstupní branou a kraj by ji rád postavil před letní turistickou sezonou.

Vylepšení se ovšem týkají i interiéru zámku. Větší komfort pocítí návštěvníci v druhém patře hlavního paláce, který dostal nový orientační systém, osvětlení a sezení, určené k odpočinku. Výstavy jsou nově za prosklenými dveřmi.