Že je něco jinak, hosté zjistí, až když se číšník Vašek vrátí s modrými deskami a tužkou. Na nic se neptá, jen stojí a čeká. Vašek má mentální postižení. Tím se kavárna liší. Obsluhují v ní mentálně a zdravotně postižení uživatelé služeb Denního stacionáře Slunečnice. Vašek si soustředěně zapisuje, co mu zákazníci diktují. Poté přijde další servírka, která objednávku kontroluje.

„Hlavním cílem nové kavárny je zapojit klienty stacionáře do běžného života a ukázat veřejnosti, že i lidé s handicapem dokáží být platní a pracovat v oblasti pohostinských služeb,“ vysvětluje náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Nabízí kvalitní služby

Hrnky nosí Vašek na stůl jeden po druhém. Nabídka Slunečnice je velmi bohatá, kromě nápojů, které se v podnicích běžně nabízejí, mohou návštěvníci ochutnat také polévky. „Věříme, že i přes různé omezení našich „číšníků a servírek“ poskytneme kvalitní služby v příjemném prostředí a dokážeme, že lidé s handicapem jsou užiteční, vstřícní a plní optimismu. Od návštěvníků očekáváme porozumění, vstřícnost a ocenění snahy našich uživatelů, které je pro naše klienty motivací pro další rozvoj,“ říká vedoucí stacionáře Štěpánka Hrdinová.

Práce v kavárně lidem s handicapem zajišťuje kontakt se společností. Navíc jim pomáhá si uvědomit pracovní návyky, povinnosti, praktické schopnosti či dovednosti a také zodpovědnost vůči sobě samým i ostatním.

Podobnou zkušenost již stacionář má. Pět let provozoval kavárnu Apatyka na Pernštýnském náměstí, prostor byl ale v patře a stacionář musel platit nájem. Kavárna Slunečnice sídlí v bezbariérovém objektu na náměstí Dukelských hrdinů, který patří městu. Slunečnici tak odpadají náklady za nájem. V letních měsících navíc může otevřít i zahrádku.

„Prostory kavárny a její interiér může využívat široká veřejnost. Rodiče tu najdou dětský koutek s polstrovaným bazénkem s kuličkami, stolem a židličkami s možností zapůjčení interaktivních a didaktických her, plyšových maňásků a molitanů ke stavění a hraní,“ představuje kavárnu ředitel Sociálních služeb města Pardubic Petr Krejčí.

Dům hudby v Pardubicích.
Filharmonici se budou muset přesunout. Kvůli opravě Domu hudby