Areál chovatelského střediska ve Svinčanech hostil o víkendu čtvrtý ročník Krajské soutěžní výstavy králíků, holubů a drůbeže. Své chovné kusy přijelo představit rovných sto padesát čtyři chovatelů ze všech čtyř okresů Pardubického kraje. Mezi chovateli se nejlépe umístili ti, kteří přijeli z okresu chrudimského.

„Letos se nám sešlo chovných kusů skutečně požehnaně. V expozici je skoro jedenáct stovek zvířat. Největší zastoupení mají holubi, kterých je zde čtyři sta šedesát. Úroveň zvířat je vskutku dobrá, ale je to relativní. Měsíc od měsíce se totiž mění a mezi chovateli tak panuje rivalita. Musím ale říci, že zdravá, a proto chrudimským kolegům jejich vítězství přejeme,“ uvedl předseda výstavního výboru Josef Blažek.

Výstava je prodejní

Svinčanská krajská výstava byla také výstavou prodejní. „Potřebuji koupit samičku kalifornského bílého. Má mít černé uši, černý čumák a černé nohy, ale tahle samička, i když je pěkná, má nohy světlejší, tak nevím,“ vyjádřil své pochybnosti jeden z návštěvníků, který přijel s manželkou z nedalekých Klešic. „Ono se to ale nakonec stejně ukáže až na mladých. Mám zkušenost, že si člověk koupí králíky s málo body, a přesto jsou pak mláďata pěkná,“ pokračoval chovatel. Nakonec však devítiměsíční, velmi čilou, samičku, vrátil do kotce. Jak prozradil, chovají doma kromě králíků také drůbež, holuby, kočky, psy a dokonce i koně.

Samostatnou expozici měli ve Svinčanech i mladí chovatelé. Ti se už tolik nezaměřují na chov tradičních domácích zvířat, jako jsou třeba králíci či drůbež, ale chovají například okrasné ptactvo nebo morčata. A právě s chovnou stanicí morčat přijela na krajskou výstavu z Pardubic Martina Krajíčková.

„Mám zde všechny možné druhy bezsrstých, krátkosrstých i dlouhosrstých morčat. Chovám je doma v paneláku přímo ve svém pokojíčku,“ sdělila třiadvacetiletá Martina s tím, že pro své miláčky má postavené dřevěné ubykace s předním sklem. „Vypadá to jako kus nábytku. Mým snem od dětství je ale pes. Rodiče mi však psa do paneláku nepovolili a nakonec svolili, že si mohu pořídit jedno morčátko. Tehdy mi bylo jedenáct let. Začala jsem jezdit na výstavy, koupila si další a dnes těch morčat chovám patnáct,“ řekla Martina Krajíčková, věnující se chovu morčat již dvanáct let. „Jakmile ale budu mít možnost, pořídím se psa. Splním si tak svůj dávný sen,“ zakončila Krajíčková.

Lukáš Peška