„Všichni zájemci bez rozdílu věku se mohou vydat po stopách vědy, techniky a nejrůznějších vědeckých pokusů a principů. Tentokrát vědci a vysokoškoláci obsadí se svým vědeckým festivalem a populárně-naučnými zážitkovými stánky, stanovišti a demonstracemi novou pardubickou pěší zónu – třídu Míru," řekla mluvčí pardubické univerzity Valerie Wágnerová.

„Poznávat zajímavosti ze světa vědy a techniky budou moci jak žáci základních a středních škol, tak zájemci všech věkových kategorií," upřesnila mluvčí univerzity.
„Čeká na ně celodenní program plný pokusů a poučení, her a zábavy, a to od 9 až do 17 hodin," informovala náš Deník Valerie Wágnerová.

Za polyfunkčním domem Magnum vyroste univerzitní open air vědecký festival. K dispozici bude přes čtyřicet nejrůznějších zážitkových stanovišť a experimentálních dílen. Chemici umíchají pestrý koktejl zábavných pokusů, zkrotí přírodní síly, naočkují bakterie nebo obarví textilní vlákna. Zdravotníci ukáží, jak vyprostit raněného z vozu, jak ho resuscitovat nebo jak pomoci při vdechnutí cizího tělesa. Informatici vezmou zájemce na cestu s robotem do neznámého prostředí, ukáží triky s magnety, průmyslový automat v praxi nebo 3D tiskárnu v akci. Matematici a ekonomové připravují výlet do hlubin Mandelbrotovy množiny, rady, jak se nedostat do dluhové pasti, nebo fascinující a krásné fraktály. S restaurátory si žáci odlijí univerzitní plaketu, zahrají si zvířecí pexeso nebo zkusí barevné reakce. U „dopraváků" zjistí, jak poznat v bazaru bourané auto a změří si i kvalitu některých automobilových kapalin. Humanitní vědy zastoupí archeologové, s nimiž bude možné vžít se do role objevitelů starých vykopávek," uzavřela mluvčí.