Od 10 do 17 hodin čekají na návštěvníky tvůrčí dílny, jarní dobroty a divadelní i hudební vystoupení. Představen bude také tradiční, ale ne všem známý zvyk spojený s Velikonocemi, a to koulení vajec.

Na Pardubicku o něm existuje písemný záznam z konce 19. století. Chlapci na travnatém svahu srovnali natvrdo vařená vejce k proutku nebo pomlázce, a když se proutek zdvihnul, čekalo se, čí vejce se dokulí nejdál. Příchozí si tento zvyk mohou v neděli vyzkoušet.

„Velikonoce na Zámku se spolu s dožínkami staly velmi populární událostí. Městské děti uvidí spoustu mláďat ze statku, mohou se naučit plést pomlázky a připravit se na oslavy Velikonoc za týden doma. To všechno je zdarma včetně prohlídek výstav Východočeského muzea,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.

Právě Pardubický kraj spolu se svými organizacemi akci Velikonoce na zámku připravuje. Děti mohou také navrhnout jméno pro letošní telátko. Malí i velcí návštěvníci ochutnají mazance, jidáše, kynuté věnce, cukrářské výrobky a jiné velikonoční dobroty. V dílnách si vyzkoušejí vazby a dekorace, výrobu zápichů, zdobení perníčků, filcování ovčí vlny, výrobu zahrádek v květináčích a další. V rytířském sále se bude hrát divadlo pro děti a na venkovním pódiu bude připraven hudební program.

Program:
11.00 – 11.20 – Cimbálková muzika Kobylka
11.20 – 11.40 – Dětský folklorní soubor Radost
11.30 – 12.20 – Cimbálková muzika Kobylka
Slavnostní zahájení
13.00 – 14.20 – Dětský folklorní soubor Kvítek
14.10 - 16.00 - DKK Jazz trio
16.00 - 17.00 - Folklorní soubor Lipka