Kromě podívané na špičkové rodeové závody se mohou diváci těšit na bohatý doprovodný program, například jízdu na koni, skákací hrad, lezeckou stěnu a minivýstavku zemědělské techniky.

„Westernový styl se využívá především pro turistické ježdění či vícedenní čundry na koních (trails), ale jeho největší vývoj nastal v ježdění sportovním a pracovním. Mnoho dobytkářských farem využívá honáky na koních k opravám ohrad, kontrole a přehánění stád. Na mnoha českých rančích  jsou k vidění dobytkářské nebo rodeové disciplíny, které si získávají na oblibě jezdců i diváků," uvedla Eva Kučmášová ze sdružení pro podporu a růst westernového ježdění.

Úspěšní Češi

„Čeští závodníci nesklízí vavříny jen u nás doma, ale dokáží se prosadit i v zahraničí. Na kvalifikaci na světové finále do Las Vegas nás v loňském roce reprezentovali Milan Pata, Zdeněk Géba a Antonín Frinta, a to velmi úspěšně. Většina závodníků už dnes jezdí na westernových plemenech koní, což jsou American Quarter, Paint Horse a Appaloossa. Každé plemeno má svou mezinárodní asociaci, jež sdružuje koně po celém světě. I u nás má každé z těchto tří amerických plemen svou českou odnož, která se každým rokem rozrůstá," doplnila Eva Kučmášová.

Přijde i kouzelník

Velká pardubická rodinná pouť je součástí třetí kvalifikace na 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, do které se přihlásilo téměř šedesát koní z domácích i zahraničních stájí.
V doprovodném programu nebudou chybět ani Farmářské trhy či Pivní festival s prezentací produktů více než deseti pivovarů. Připraven bude také miniautosalon, kulturní vystoupení, kouzelník a dětské divadlo. Své podpisy budou rozdávat pardubičtí hokejisté.

Lenka Štěpánková