Rovinový jezdec se objevuje na dostihových drahách po celém světě, nejvíce však ve Velké Británii. Do Pardubic přijede jako divák a čestný host.

Frankie Dettori je například čtyřnásobným vítězem Ceny vítězného oblouku v Paříži naposledy uplynulý víkend. Ve své kariéře vyhrál už stovky dostihů. V roce 1990 se dokonce stal prvním teenagerem po Lesteru Piggottovi, který dokázal během jediné sezony získat 100 vítězství.

V roce 1996 v Ascotu triumfoval ve všech sedmi vypsaných dostizích dne.

„Frankie Dettori je opravdovou legendou dostihového sportu a pro nás je čest uvítat jej na našem závodišti. Doufejme, že nic nezkříží jeho plány a bude moci sledovat své překážkové kolegy nejen při překonávání Taxisova příkopu," řekl ředitel pořádajícího pardubického Dostihového spolku Michael Skalický.

Frankie Dettori ale nebude jedinou celebritou na Velké pardubické. Už parforsní hony, které vzniku dostihů předcházely, byly společenskou událostí. Letošní Velké pardubické se zúčastní například operní pěvkyně Eva Urbanová, kněz Zbigniew Czendlik, herec a zpěvák Ondřej Havelka, režisér Jiří Adamec, modelky Kateřina Průšová, Eliška Bučková či Ruda z Ostravy.

Naopak s omluvou letos na Velkou pardubickou nezavítá třeba moderátorka Klára Doležalová, herec Jiří Bartoška nebo operní pěvkyně Soňa Červená. „Strašně ráda bych přijela, ale říjen už mám tak obsazený, že to bohužel nebude možné. Tak snad tedy příště. Přeji slavnou oslavu, jak sportovní, tak společenskou, a srdečně zdravím," vzkázala do Pardubic Soňa Červená.

Na závodišti se zcela jistě objeví i další známé tváře. „Některé si chtějí velký den užít v soukromí, jiné budou třeba překvapením," uvedla mluvčí pardubického závodiště Kateřina Nohavová.