Po internetu už dnes člověk zařídí téměř všechno. Koupí vstupenky do divadla, objedná dovolenou v zahraničí nebo si popovídá s přáteli na druhém konci planety. V Pardubicích si přes internet můžete také objednat termín svatby.

Termíny on-line

Internetová aplikace Svatby on-line funguje na webu pardubického magistrátu zhruba půl roku a snoubenci o ni jeví velký zájem. Termíny šedesáti procent svateb jsou totiž sjednávány on-line.
„Systém se začal vyvíjet loni v červnu, v ostrém provozu je zatím asi půl roku. Je to snadná a uživatelsky příjemná aplikace," sdělil tajemník Magistrátu města Pardubic Michal Zitko. Při půlročním provozu se prý podařilo vychytat systému „mouchy".

Program funguje tak, že si snoubenci mohou jednoduše zjistit volné termíny, ve kterých by mohli svatební obřad uspořádat. A vybraný termín si pak mohou rovnou „zabookovat". Systém je ale výhodný i pro magistrát, protože hlídá, aby mezi jednotlivými obřady nebyly zbytečné prodlevy. Platí zde přitom jednoduché pravidlo: „kdo dřív přijde, ten dřív mele".

Zájem Chrudimi

„Pokud si někdo objedná obřad třeba na 11. hodinu, tak už systém nedovolí dalšímu zájemci, aby si zarezervoval třeba termín v osm hodin ráno.  Zaměstnanci radnice by pak totiž měli několik hodin prostoj, což by bylo neekonomické," podotkl Michal Zitko.

Pardubická aplikace už zaujala také sousední Chrudim, která projevila zájem o jeho využívání. Pardubičtí radní schválili poskytnutí licence za symbolickou částku pět tisíc korun ročně. Chrudim byla prvním zájemcem o poskytnutí systému, který vyvinuli informační technologové pardubického magistrátu.

LUKÁŠ DUBSKÝ