„Toto není žádný planý poplach. Právě jsem se dozvěděla, co se stalo mojí známé v PALÁCI PARDUBICE – otřesné!"

Tak přesně takto začínala zpráva na Facebooku, kterou minulý týden sdílely v Pardubicích tisíce uživatelů sociální sítě.

Autorka této poplašné zprávy, Zuzana Ulrichová, v něm dramaticky popisuje, jak její známé údajně unášela organizovaná skupina zločinců dítě ve jmenovaném nákupním centru. Následovalo policejní vyšetřování, které ženu usvědčilo ze lži. A ne jenom z jedné.

Snůška nesmyslů

Rozbor nesmyslů hustě obsažených v textu jsme přinesli v minulém článku a potvrdilo to i policejní vyšetřování. Jen telegraficky: Tvrzení o únosu nejlépe vyvrací samotný videozáznam. Dítě nikdo neodvléká pryč ze skupiny dospělých. Nebylo to dílem vteřiny, ale dvou minut, než na zatoulání dítěte rodina vůbec přišla. A policie se do věci vložila až na základě této poplašné zprávy, nikoliv proto, že by rodina sama věc oznámila.

„Z prověřování vyplynulo, že údajná babička dítěte policii žádné oznámení neučinila. O zážitku se pouze bavila s příslušníkem městské policie na Rychnovsku. Stejně tak se dotyčná podivovala tomu, proč událost vyšetřuje policie a tomu, že její příběh vůbec obíhá internetem," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Zlobná reakce

Rozezlené reakce Zuzany Ulrichové, které adresovala naší redakci nejprve obsahovaly výtku, že pouze ona, Zuzana Ulrichová je autorka originálního statusu na facebooku.

Následovalo smazání jejího „originální statusu na facebooku" poté, co Pardubický deník na fámu upozornil a též další obsáhlý e-mail na téma neschopní bulvární novináři, kteří si neověřují fakta a další komentáře na facebooku o tom, že zametáním události jen přispívají ke lhostejnosti.

„Je to vlastně dost smutné. Zcela obecně řečeno se události chytne nějaký sdělovací prostředek a aniž by ověřil fakta u zdroje, ze kterého pocházejí … zpracuje událost podle svého. Vznikne tím neobjektivní pokroucenina, která zajistí médiu výbornou sledovanost a z původního zdroje udělá kašpárka na niti," rozčiluje se v e-mailu Zuzana Ulrichová.

Únos? Nepozornost

Asi nejpřesvědčivějším důkazem toho, že si z veřejnosti dělala kašpárka spíše autorka zmíněné historky o únosu, je kamerový záznam, který Palác Pardubice poskytl policii. Na něm je totiž rodina zachycena cestou z krasobruslařského představení Jen počkej, Zajíci! Děti mají na hlavách čelenky se zaječíma ušima. Při výběru cukrovinek u stánku se nejmenší z dětí, holčička, od skupiny oddělí a sama odchází pryč. Trvá dvě minuty, než si toho rodina vůbec všimne.

Zdroj: Kamerový systém Paláce Pardubice

Poděkování? Ani ne

Další záznam ukazuje scénu z jiné kamery. V té době už plačící holčička sama bloudí obchodním centrem a míří k východu. Její zjevná opuštěnost upoutá pozornost těhotné ženy, která dítě zpovzdálí sleduje a ve chvíli, kdy se prcek chystá projít východem na ulici mezi chodce a auta, jej pozorná nastávající maminka odvádí zpět do Paláce Pardubice. Vzápětí k nim přibíhá příbuzná dítěte a mezi ženami dojde k dialogu. Že se asi nejednalo o zasloužené poděkování doslova za záchranu dítěte, ale spíš vynadání svědčí gesto těhotné ženy. Za odcházející rodinkou mávne rukou…

Papíry na facebook

„Vzhledem k tomu, že policejní vyšetřování nepotvrdilo žádný únos ani jiné pochybení, je pro nás tímto celá záležitost skončena," komentoval závěr vyšetřování manažer Paláce Pardubice Roman Kafonek.

A komentář nás „neobjektivních bulvárních novinářů" k celé „kauze"? Jako jsou papíry na auto, měli by je někteří lidé mít také na Facebook…

Původní zpráva o vymyšleném únosu dítěte v Paláci Pardubice
Toto není žádný planý poplach. Právě jsem se dozvěděla, co se stalo mojí známé v PALÁCI PARDUBICE – otřesné! Dávejte si obrovský pozor na své děti, mějte je neustále u sebe, na očích, držte je za ruku a neotáčejte se k nim zády. Babička s dcerami a vnoučaty byli dětmi v Pardubicích, stavili se v Paláci Pardubice na jídlo a koupit dětem něco dobrého. Při placení byla jedna z žen otočená ke své skupině zády, dvě zbývající dospělé osoby však stály pohromadě s dětmi a přesto – v tom momentě, kdy se 100% nesoustředily jenom na děti – jim cizí žena (chce se mi použít úplně jiný výraz) popadla za ruku jedno z dětí a odvlekla je pryč!!! Děti stály v houfu u dospělých a přesto se to stalo! Muselo to být dílem vteřiny, protože holčička samozřejmě nešla s cizí paní dobrovolně a potichu. NIKDO Z OSTATNÍCH LIDÍ SI PODIVNÉ DVOJICE ZOUFALE JEČÍCÍ HOLČIČKY, KTEROU VLEČE JAKÁSI ŽENSKÁ NEVŠIML!!! A že jsou v předvánočním čase v nákupním centru stovky lidí! Naštěstí hned vzápětí ženy děti kontrolovaly a ihned přišly na to, že holčička chybí a dvě se okamžitě rozběhly ji hledat. Jediný mladík si holčičky, která naštěstí byla oblečená ve výrazných barvách, všiml že před chvílí prošly okolo něj a zoufalé mamince pomohl tu zlodějku dostihnout – doběhli je až venku u druhého vchodu! Žádná ochranka, žádný kolemjdoucí nepomohl, nevšiml si, naprostá lhostejnost! Zoufale řvoucí dítě zlodějce vyrvali a maminka na ni křičela, zlodějka ale dělala, že nerozumí ani slovu. Ještě se tam podezřele motal jakýsi chlap. Bohužel než se otřesená maminka zmohla na nějakou akci, zlodějka i chlap zmizeli. Dost možná tam nebyli sami, ale měli víc kompliců. Může se to stát kdekoliv a komukoliv, takový gang nejspíš nebude zkoušet štěstí jen v jediném obchodním centru v jednom městě! Dávejte si pozor na své děti, na každého, kdo se kolem vás podezřele ochomýtá nebo si vás prohlíží, snad radši pepřák do kapsy! Nemusím snad dodávat, že celá skupina, zejména maminka s dcerkou byly zralé na odvoz záchrankou. Kdyby si děti přepočítávaly o minutu později, mohlo být pozdě a holčička by byla dávno násilím nacpaná někam do auta a unesená! Znovu opakuju, tohle se opravdu stalo před pár dny, není to žádný hoax, žádný výmysl nesmysl. Na Policii to je nahlášené, ale i kdyby, policisté se nemohou rozkrájet. Čtěte a sdílejte to, prosím. STALO SE V PALÁCI PARDUBICE! ALE MŮŽE SE TO STÁT NEJSPÍŠ ÚPLNĚ KDEKOLIV!
Zdroj: Facebook Zuzany Ulrichové