Nejvíc jich je v hradecké fakultní nemocnici, kde přitom personální a platové podmínky patří k nejlepším v zemi. Výpověď zde podepsalo více než 130 lékařů a podle odborářů jde o výraz solidarity s okolními nemocnicemi a poukaz na celkově kritickou situaci ve zdravotnictví.

Výpovědi podávají hlavně lékaři mladšího a středního věku ve stěžejních oborech.

Co přinesl uplynulý týden

Zastupitelé na svém čtvrtém ustavujícím zasedání v úterý opět nedokázali zvolit nové vedení města v čele s primátorem. Odložili další pokračování na 28. prosince.

Rozpočet s příjmy 2,64 miliardy korun a výdaji ve výši 2,48 miliardy korun zastupitelé schválili. Seškrtali pouze výdaje na mediální propagaci radnice a zbylé peníze rozpustili do sociální sféry.

Silničáři na Hradecku bědují. Kvůli brzkému příchodu zimy se jejich zásoby posypového materiálu rychle tenčí. Výrazně vyšší jsou i náklady.

Do Nového Bydžova přijela se starostou o napjaté situaci mezi tamním obyvatelstvem a romskou menšinou promluvit poslanykně Ivana Řápková.

Mirek Vaňura

tvůrce a hlavní tvář televizního pořadu 112
Protest přesně odráží náladu ve společnosti. Není mi však úplně jasné, kam půjdou všichni pracovat. Nezaslouží si to ministr zdravotnictví Leoš Heger, znám ho dobře a myslím, že ani tak výborný manažer a skvělý člověk nedokáže zázraky.

Jarmila Karpašová
zřizovatelka a ředitelka ZŠ a MŠ Prointepo s.r.o.
Výzvu chápu. Lékaři jsou přetěžováni a to může ohrozit i zdraví pacientů. Rozumím i špatné ekonomické situaci, nicméně perspektivně by se měl tento problém napravit. V odchodu lékařů do zahraničí vidím přínos, získají cenné zkušenosti.

Jakub Kolmistr
šéfredaktor studentského časopisu Break Times
Chápu nespokojenost doktorů a způsob, jakým demonstrují, vypovídá o tom, že situace je již skutečně déle neudržitelná. Ale na druhou stranu mi není příjemné, že by tolik lékařů odešlo za hranice především z finančních důvodů.

Jakub Martinec
sbormistr Českého chlapeckého sboru
Situace je velmi vážná, ne–li kritická. Akci lékařů samozřejmě plně podporuji. Nejsem však zdravotník ani ekonom, abych mohl říci, jaké řešení situace je správné. Vím jen, že je potřeba jej najít velmi rychle. Co nejdříve.

Zdeňka Koutníková
vede Domov pro matky s dětmi v Hradci
Souhlasím se slovy Karla Schwarzenberga, že cílem státu by mělo být duševní a tělesné zdraví občanů. Peníze by měly odpovídat kvalitě a odpovědnosti práce. Masivní exodus lékařů by však mohl narušit chod celé země.

Ondřej Tikovský
kancléř a tiskový mluvčí hradecké univerzity
Celou akci vnímám v mnohem širším kontextu, neboť zdaleka nejde pouze o platy, nýbrž o celý systém zdravotnictví. Těžko lze očekávat, že budou za současné obtížné rozpočtové situace zvýhodněni lékaři jako jedna skupina.