Degustační menu totiž ve spolupráci s pardubickým Restaurantem Bonté nachystal jeden z nejmladších držitelů prestižního titulu Master of Wine Liam Steevenson z Velké Británie. Ten patří mezi hrstku vyvolených s nejvyšší kvalifikací v oboru vína na světě.

Poprvé mimo Prahu

„Můj otec byl obchodník s vínem. Když mě poprvé vzal do Burgundska, byl jsem šťastný, když jsem se tam mohl procházet po tamních nejznámějších vinicích. Tehdy mi bylo osm let. Právě zde se zrodila má láska k vínu," svěřil se Liam Steevenson, který do České republiky letos zavítal po třetí v životě. „Mimo Prahu jsem však byl úplně poprvé. Moc jsem si pardubický večer užil," dodal sympatický Brit.

Ten si pro návštěvníky degustace nachystal zajímavou kombinaci novozélandských a možná trochu překvapivě také českých vín. „Chtěli jsme, aby lidé měli možnost porovnání," upřesnil držitel titulu Master of Wine. „Nový Zéland je jednou z nejkrásnějších zemí na světě. Navíc v poslední době produkuje velmi zajímavá vína. Za posledních pětadvacet let tam udělali obrovský skok," podotkl Liam Steevenson.

Kvalita se zlepšila

„Evropa je sice kolébkou vinařství, ale vína z nového vinařského světa, který zahrnuje i Nový Zéland, lépe reagují na potřeby trhu. Evropa je v tomto směru trochu zkostnatělá," poznamenal světově uznávaný sommeliér. „Pro novozélandská vína je typický jejich ovocný, šťavnatý styl. Česká republika má potenciál hlavně u suchých a sladkých vín," přemítal.

„Kvalita českých vín se zlepšila. Když jsem tu byl poprvé, zaznamenal jsem jich hodně podprůměrných a skvělých minimum. Teď jsou některé velmi dobré a pár z nich výtečných," pokračoval. „Zkombinovat vína s jídlem je umění. Není to žádná přesná věda, vždy se hledá buď harmonie, nebo kontrast. Druhá varianta je mnohem zajímavější, ale také dobrodružnější a všem nevyhovuje," doplnil.

„Středeční večer jsme si užili. V příjemných, reprezentativních prostorách pardubického zámku jsme ochutnali výborné jídlo i velmi kvalitní vína," zhodnotila unikátní degustaci s Master of Wine Aneta Vlková. „Byla to jedna z nejlepších ochutnávek vín a jídla, jakou jsme kdy zažili," dodala Dita Černá.

MENU MASTER OF WINE

Terinka z křepelek v pistáciové krustě, marmeláda z uzených hrušek, brusinkový vinagrette
Pinot Gris 2014, Astrolabe „Province" Marlborough, Nový Zéland
Müller Thurgau 2013, Flower line, vinařství Mikrosvín Mikulov, ČR
Filet z candáta Sous – vide se smržovým máslem, špenátové rizito, polosušená rajčata
Pinot Noir 2011, Amise Field, Central Otago, Nový Zéland
Chardonnay 2013 pozdní sběr, vinařství Milan Sůkal, ČR
Zauzený hřbet z muflona, křenové zelí s jablky, perníkový knedlík, omáčka z jalovce
Syrah 2013, Te Awanga, Hawkes Bay, Nový Zéland
Frankovka 2012 rezerva, vinařství Petr Skoupil, ČR
Tvarohová sedlina s mandlovou drobenkou, mák, rakytníková omáčka, malinový sorbet
Sauvignon Taihoa 2012, Astrolabe, Marlborough, Nový Zéland
Chardonnay 2013 výběr z hroznů, vinařství Vinice Hnanice, ČR