Víno nebo pivo v ruce snad nejvíce třímají bezdomovci. Avšak nyní, v době nouzového stavu, jsou překvapivě ukáznění. „My máme ve městě jenom dva a musím říct, že jsou disciplinovaní a zákaz neporušují,“ konstatoval vrchní strážník Městské policie Skuteč Tomáš Brokl. Občas se ve městě nebo sousední Luži objeví partičky mladíků, kteří si pod širým nebem pořádají posezení s lahví alkoholu. „Řešíme to domluvou a daří se nám to,“ doplnil Brokl.

Také v Pardubicích jsou bezdomovci dostatečně poučeni, ať nepožívají alkohol v ulicích před zraky kolemjdoucích. Diktuje jim to vyhláška a v poslední době i protikoronavirové nařízení Ministerstva zdravotnictví. „Dostatečné informace získají v denním centru i od strážníků,“ popsal tiskový mluvčí Městské policie Pardubice Jiří Sejkora. Místní bezdomovci dobře vědí, že existují určitá zapovězená místa, a pokud už mají touhu popíjet svá oblíbená krabicová „čůča“ na čerstvém vzduchu, najdou si bezpečný úkryt vzdálený od zraků lidí.

Problém zákazu pití alkoholických nápojů na veřejnosti se větší měrou dotýká mládeže. „Zavřené jsou restaurace, diskotéky a nonstop bary, takže si parta koupí lahev na benzince a popíjí. Teď o víkendu jsme měli co do činění s opilým mladistvým – mladíkovi je teprve šestnáct let,“ zdůraznil Sejkora.