VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Krajské město hostilo znalce vína

PARDUBICE - Hotel Zlatá Štika hostilo prestižní mezinárodní soutěžní přehlídku vín – VinoFórum 2007.

8.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Tomáš Kubelka

Soutěž byla založena před sedmnácti lety s cílem porovnání kvality vín uprostřed Evropy. V Pardubicích hodnotilo vína čtyřicet degustátorů z jedenácti zemí, mezi nimi spousta zvučných jmen vinařského světa. Čekalo na ně takřka šest set šedesát hodnotících vzorků vín z čtyřiadvaceti zemí. Na každého ze sommeliérů, jak se ochutnavačům říká, tak vyšlo kolem šestačtyřiceti vzorků.

„Nejedná se však jen o obyčejné ochutnávání. S ním jsou spojené přísné předpisy, jako například stálá teplota v místnosti. Jsou povoleny jen tři typy sklenic, které musí mít předpisové teploty, stejně jako degustovaná vína. K lahvím vína patří ,rodný list’, na kterém je vyznačen jeho původ. Tyto údaje kontroloval i zástupce ministerstva zemědělství,“ řekl hostitel a prezident letošního VinoFóra Oldřich Bujnoch. Ceny, které hodnotitelé udělí, totiž mají světově uznávanou platnost.

„Jsem rád, že se nám podařilo tento sedmnáctý ročník akce poprvé uspořádat v nevinařském kraji. Rád bych vyjádřil poděkování i všem, kteří mi v tomto snažení pomohli,“ dodal Oldřich Bujnoch.

Program VinoFóra měl i svou veřejnou část na Pernštýnském náměstí.

Oldřich Bujnoch: Víno je třeba přijímat jako dar

„Byl jsem velmi potěšen sdělením, že zde bude uspořádána tato výstava. Není to výsledek jen můj, ale i všech Pardubáků, kteří přijímají víno jako dar. Zároveň to také bylo poprvé, kdy se taková akce uskutečnila v nevinařském kraji,“ řekl o uplynulém VinoFóru, které se uskutečnilo v hotelu Zlatá štika v Pardubicích jeho ředitel Oldřich Bujnoch.

Čtyřicet mezinárodně uznávaných sommeliérů z jedenácti zemí zde ochutnávalo a hodnotilo vína ze všech koutů Evropy. Celkem měli za úkol posoudit 659 soutěžních vzorků ze čtyřiadvaceti států.

Program sedmnáctého ročníku této soutěže pamatoval i na širokou veřejnost. Na Pernštýnském náměstí v Pardubicích se konal malý jarmark. Po historickém centru města se za zvuků nástrojů středověce oděných hudebníků procházeli od jednotlivých stánků lidé se skleničkami vína.

Někteří ale sáhli i po jiném občerstvení, a tak ke slovu přišla třeba též horká medovina.

V sobotu pak bylo VinoFórum 2007 slavnostně zakončeno v prostorách pardubického zámku.

Pivaři se bouří: Pardubická radnice protěžuje vinaře

„Vypadá to, že radnice asi chce udělat z pivařů vinaře. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč na vinařské akce (Vinofórum a Pardubický festival vína) město letos vyčlenilo celkem 250 tisíc korun. A na nás, pivaře, nedalo ani halíř,“ napsal nám do redakce čtenář podepsaný jako Pardubák.

„Navíc Vinofórum bylo spíše akcí pro úzkou skupinu lidí. Na drtivou část programu měla přístup jenom odborná veřejnost, ta široká se musela spokojit pouze s nepříliš lákavým doprovodným programem na Pernštýnském náměstí, na který pořadatelé dostali od města 50 tisíc korun,“ pravil čtenář našeho Deníku.

„Přitom za každý z 659 soutěžních vzorků si pořadatelé podle internetových stránek akce účtovali účastnický poplatek tisíc korun. Když k tomu přičteme ještě dalších 100 tisíc od města, je to už slušná sumička ,“ sdělil čtenář.

„Také mám informace o tom, že akci podpořil i Pardubický kraj, a to částkou 30 tisíc korun,“ podotkl pisatel.

„Organizátoři se prý měli dokonce veřejně vyjádřit, že tato částka je pro ně málo. On totiž pronájem luxusních limuzín a rauty pro účastníky akce něco stojí,“ uvedl čtenář podepsaný jako Pardubák.

„Je pravdou, že Vinofórum bylo určeno hlavně odborné veřejnosti. Nemám ale výčitky svědomí, že bych plýtval veřejnými prostředky,“ řekl organizátor Oldřich Bujnoch.

„Pardubický kraj si v oblasti cestovního ruchu příliš dobře nevede. Nám se sem podařilo dostat akci, která jej zviditelní po celém světě. Nyní se o nás hovoří v Chile, Španělsku, Portugalsku, Švýcarsku, Holandsku, Chorvatsku, Maďarsku a dalších zemích. Renomovaní degustátoři ze všech koutů planety se tu mohli na vlastní oči přesvědčit, že i v nevinařské oblasti se dokážeme o víno dobře postarat,“ poznamenal Oldřich Bujnoch.

„Náklady na akci se pohybují v řádech milionů korun. Jen poslat tisíce dopisů do celého světa nás stálo nemalé prostředky. Pronájem luxusních limuzín se sice pohyboval kolem 250 tisíc korun, ale tyto náklady za nás uhradila jedna pražská firma,“ nechal se slyšet organizátor Vinofóra.

„Finanční podpora od města nešla vinařům, ale na konkrétní akci, která má zvuk. Pokud budou mít pivaři nějaký zajímavý projekt, mohou také požádat o podporu. V minulosti už ostatně některé takové akce podpořeny byly,“ prohlásil pardubický primátor Jaroslav Deml. „Rozhodně bych to neviděl tak, že radnice protěžuje víno,“ uzavřel pardubický primátor.

Pijete raději pivo nebo víno?

Ondřej Pleskot,
Pardubice

Obojí mám rád. Z vín piju stáčená, třeba chardonay. Dobrá vína za malý peníz. Ale teď mám doma vína z Itálie.

Alena Kratochvílová,
Pardubice

Já alkohol vůbec nepiju, protože jsem nemocná. Z nealkoholických nápojů si dám nejradši asi kolu.

David Váňa,
Brno

Já jsem Brňák, takže častěji piju víno a taky mám rád slivovici. Z vín si dám nejradši frankovku.

Vladimír Holub,
Dašice

Raději mám pivo. Piju točenou dvanáctku. Většinou si zajdu na pivo v pátek, když skončím v práci.

Alena Harangová,
Pardubice

Já nemám ráda ani pivo, ani víno. To jste se zeptali špatné osoby, protože vůbec nepiju alkohol.

8.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 22 000 Kč Technici elektronici přístrojů, strojů a zařízení Technik/čka údržby elektrárna Chvaletice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Místo výkonu práce Chvaletice. , Práce na dobu určitou s možností prodloužení. , Co budeš dělat?, o ráno si oblékneš monterky a vyrazíš za ostatními, o tvůj revír bude chvaletická elektrárna - budeš ji znát jak vlastní boty, o SUMO? - servis, údržba, montáž a opravy v oblasti elektro a MaR - úkoly jsou jasný, Co zajímá nás?, o máš papír v kapse alespoň výučák z oboru elektro (měření a regulace) a platnou vyhlášku 50/1978 Sb? Super, bez toho by to nešlo, o máš zkušenosti v oblasti údržby? Super, máš malé bezvýznamné plus, o máš chuť se naučit každý den něco nového? Super, tebe právě hledáme, o nebojíš se práce? Super, flákače nehledáme, o nemáš ručičky dozadu? Super, budeš je potřebovat , , A co ti na oplátku nabídneme my?, o za málo peněz hodně muziky - to u nás rozhodně neplatí, o ovoce k snídani, oběd skoro zadáč, o kopec srandy na firemních akcích, kterých není fakt málo - účast na rockových festivalech povinná, o kapr a šáňo před tím, než si odejdeš válet šunky mezi placeným vánočním volnem , , První kontakt telefonicky (pracovní dny 8:00 - 16:00) nebo e-mailem.. Pracoviště: S u m o s.r.o. - pracoviště chvaletice, K Elektrárně, č.p. 227, 533 12 Chvaletice. Informace: Lucie Havelková, +420 605 248 049. Doprava a logistika - Skladník 117 Kč Pro našeho významného klienta, zabývajícího se výrobou polystyrenu, hledáme šikovné a pracovité kolegy na pozici balič/skladník/operátor výroby. Třísměnný provoz (06-14, 14-22, 22-06 hodin) od pondělí do pátku. Nástup nejprve na dohodu o pracovní činnosti, poté na HPP. Práce vhodná i pro ženy. Nástup možný ihned. Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 500 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice, Agenturní zaměstnávání, krátkodové na 3 měsíce. , Náplň práce: seřizování, obsluha a dohled na stroje k mísení, pečení a jiné přípravě chleba a chukrářských výrobkův pekárně, výpomoc při plnění pracovních úkolů obsluze strojů a zařízení. , Vykonávájí ruzné jednoduché a rutinní manuální činnosti ve výrobě, přeprava zboží, materiálů, zařízení a jiných předmětů na pracoviště a přemístění hotových výrobků, čištění strojů, zařízení, nástrojů a odstraňování překážek ze strojů., Požadujeme dobrý zdravotní stav., Práce v prašném prostředí, horko, manipulace s desinfekčními prostředky., První kontakt emailem, telefonicky v době 10.00 - 16.00 ; osobně pouze po předchozí telefonické domluvě (kancelář Pardubice). Pracoviště: Praim-work s.r.o. - pracoviště, Na Ležánkách, č.p. 1624, 530 03 Pardubice 3. Informace: Andriy Khalus, +420 775 485 817. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka masa a uzenin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Přelouč, Jednosměnný provoz - dělené směny. , Nevyučené v oboru zaučíme. , Zaměstnanecké výhody: svačiny zdarma, 1x měsíčně nákup za 500,- Kč. , První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně.. Pracoviště: Josef rozkošný - provozovna, Tůmy Přeloučského, č.p. 145, 535 01 Přelouč. Informace: Josef Rozkošný, +420 604 716 468.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Vletěl do sezony. Cardwell je zpět

21. ročník Pardubického festivalu vína v prostorách pardubického zámku.
18

OBRAZEM: Pardubický zámek patří milovníkům vína

Pohřešovanou těhotnou ženu našli v lese

Holicko - Pátrání se šťastným koncem. Hledanou ženu našli téměř za tmy.

Spor politiků na Facebooku může skončit trestním oznámením

Pardubice - Bizarní spor, který můžeš skončit až v rukou policie, se rozhořel mezi pardubickými politiky. Kandidát na primátora za sdružení Naše Pardubice Filip Sedlák chce podat trestní oznámení na poslance za hnutí ANO Martina Kolovratníka. Důvod? Spor pod jedním z příspěvků na Sedlákově facebookové stránce.

Zloděj nosičů kol. Poprvé ho chytil policista na rybách místo sumce

Pardubice - Zloděje nosičů jízdních kol už raději soud poslal do vazby.

Hráče jsme ani nemuseli přeplácet, přiznává manažer Marek

Pardubice - Změna je život. V tomto případě platí: Výměna je život. A ještě lépe: Výměna cizinců je život. Pardubičtí basketbalisté si totiž z různých příčin nenechali jediného zahraničního hráče. Tohle se musí vysvětlit. Nejpovolanějším na tuto „problematiku“ je MARTIN MAREK, generální manažer BK JIP Pardubice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT