Podle prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka se na bezpečnostních opatřeních stanovených ve středu odpoledne zatím nic měnit nebude. O dalším postupu rozhodne komise, která zasedne ve čtvrtek ráno.

"Je možné, že ještě komise v několikakilometrovém okruhu rozhodne o likvidaci dvou nebo tří velkochovů," uvedl Línek s tím, že pro chovatele domácí drůbeže se nic nemění. Usmrtit se musí drůbež drobnochovatelů v Kosoříně a Netřebech, jde asi o 750 kusů drůbeže, uvedl Línek.

Středeční den

Hned ve dvou chovech na Orlickoústecku se opět objevila ptačí chřipka. Dnes, 11. července 2007, ve 12. 30 hodin obdrželo tuto informaci krajské operační a informační středisko hasičů v Pardubicích, a to od Krizového veterinárního centra Brno. Jedná se o drůbeží farmy v Kosoříně a obci Netřeby. Celkem se jedná o přibližně 70 tisíc kusů drůbeže, která musí být utracena.

Na virus ptačí chřipky se přišlo během tzv. monitoringu, tedy v rámci vyšetřování farem v okolí Nořína, kde byla nákaza ptačí chřipky zjištěna 27. června 2007. Obě drůbežárny, v nichž se chová přibližně 70 tisíc kusů drůbeže, byly ihned uzavřeny. Stejně tak byly uzavřeny i příjezdové komunikace v Kosoříně a v obci Netřeby.

Hasiči Pardubického kraje se po obdržení informace začali připravovat na zásah na drůbežích farmách. Jelikož se jedná o dvě farmy, kde byla objevena ptačí chřipka, budou zřízeny též dva štáby. Jednomu zásahu v Kosoříně, kde je 54 tisíc kusů drůbeže bude velet plk. Ing. Ivo Oprchalský a druhému zásahu v obci Netřeby, kde je přibližně 17 tisíc kusů drůbeže, bude velet mjr. Bc. Roman Studený z HZS Pardubického kraje. Štáby zdolávání mimořádných událostí budou umístěny v kanceláři mechanizačního střediska v Zálší. Byl dán požadavek na součinnost Armády ČR.

Ve středu večer se musí připravit haly k demontáži linky na farmách. Demontáž musí provádět pouze oprávněné osoby. Ve čtvrtek v 8 hodin ráno zasednou oba štáby velitelů zásahů a poradí se o způsobu likvidace drůbeže. Rozhodovat se bude ze dvou možností – zaplynování hal (v Kosoříně se jedná o devět hal, v obci Netřeby o 3 haly). Likvidace drůbeže začne tedy během 12. července 2007.

V současné době na místo vyjíždějí hasiči z Hradce Králové, kteří postaví dekontaminační zónu pro osoby. Technika pro dekontaminaci bude z hasičských stanice postupně najíždět dle potřeby také z Brna, Vysočiny a Prahy. Vyhlášena byla znovu ochranná tříkilometrová pásma a také desetikilometrová pásma zvýšeného dozoru. Pro občany to znamená, že musí sledovat zdravotní stav domácí drůbeže, nepřesouvat drůbež ani produkty chovu a nepořádat výstavy. Tedy stejné povinnosti jako platily pro obyvatelstvo v obcích Tisová a Nořín, kde byl nebezpečný vir ptačí chřipky potvrzen v červnu.