„Kontaktní místo, kam lze přihlášky dávat a kde zároveň lidem poradí, jak se aukce zúčastnit, je v prvním patře Turistického informačního centra na náměstí Republiky. Samotná dražba cen energií se uskuteční 25. června a bude ji možno sledovat v Historickém sále pardubické radnice," vysvětlil Šimon Hradní z tiskového úseku pardubické radnice.

Počet účastníků

Město se snaží na aukci nalákat co největší počet lidí, protože právě na jejich množství záleží konečná cena. Jelikož dodavatelé energií naceňují domácnosti jako jeden velký balík, nikoli každou zvlášť, bude výše úspory záviset také na počtu účastníků aukce.

„Hlavní výhodou e-aukce je poměrně razantní snížení cen energií. Toho jsme dosáhli i v prvním kole, kdy jsme lidem ušetřili přes osm milionů korun," nechal se slyšet náměstek pardubické primátorky Michal Koláček.

Energetický regulační úřad ale upozorňuje i na některá rizika spjatá s e-aukcemi. „V těchto aukcích se nepoměřuje nic kromě ceny. Dodavatel sice může mít nejvýhodnější cenu, ale tu si může kompenzovat případnými sankcemi, zpoplatněným servisem a podobně," uvedl konzultant v oblasti energetiky Michal Eisner. Nicméně v Pardubicích byli s prvním kolem elektronické aukce spokojeni. Obyvatelům prý ušetřilo celkem osm milionů korun.