Už loni na podzim, po doběhu 125. Velké pardubické, bylo jasné, že se nesmazatelným písmem zapíše do její bohaté historie.

Hnědý valach Nikas totiž trať slavného dostihu prolétl nejrychleji ze všech koní v dějinách. Trasu dlouhou 6900 metrů zvládl za 8:55,29 minuty. Jeho žokej Marek Stromský byl v cíli šťastný jak blecha. Na třináctý pokus konečně zvítězil a vypadalo to, že se zbaví věčné nálepky smolaře Velké pardubické.

Jenže přišel šok. Dopingová zkouška ukázala, že kůň měl v těle hned dvě zakázané látky – kofein a theobromin.

Tuto těžko uvěřitelnou zprávu potvrdila i analýza vzorku B z laboratoře v britském Newmarketu, a tak je už takřka stoprocentně jasné, že se budou přepisovat dějiny.

Poprvé v historii

„Ještě nikdy v historii Velké pardubické se nestalo, aby se měnil vítěz kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Je mi to líto hlavně kvůli žokejovi Marku Stromskému, který i kvůli těmto okolnostem potvrdil, že končí svou dostihovou kariéru. Tato kauza samozřejmě vrhá jistý negativní stín i na celou Velkou pardubickou," nechal se slyšet historik slavného závodu Martin Šabata.

„Na druhou stranu je vidět, že se od roku 1990 dělají dopingové kontroly důsledně. Do té doby byly spíše sporadické, takže se teoreticky mohlo stát, že by nějaký hříšník mohl uniknout, ale pro tuto spekulaci nemáme žádné hmatatelné důkazy," vyjádřil se pro Deník Martin Šabata.

Sportovní tragédie

Hlavní díl zodpovědnosti za celý průšvih leží na trenérovi Stanislavu Popelkovi. Ten potvrdil, že se zakázané látky dostaly do Nikasova těla z krmiva. „Krmivo jsem dával koním v dobré víře jako doplněk stravy," podotkl.

„Je to velká sportovní tragédie hlavně pro trenéra, majitele i jezdce. Samozřejmě nás celá záležitost mrzí, přestože s touto kauzou jako provozovatel závodiště vlastně nemáme nic společného," poznamenal Michael Skalický, ředitel pardubického Dostihového spolku, který provozuje závodiště.

„Je třeba zdůraznit, že nešlo o cílený doping. Je to de facto jen nešťastná příhoda spojená s krmivem. Proto věřím, že tato událost nebude mít negativní vliv na pořádání dostihů v Pardubicích a celé České republice," zdůraznil Michael Skalický.

„Zatím jsme u partnerů nezaznamenali, že by kvůli této kauze měli problém s další případnou podporou dostihového sportu. To spíše litovali Marka Stromského," dodal ředitel Dostihového spolku.

Nové výsledky

„Nyní musíme vyřešit, jak vyhlásíme nové výsledky a předáme ceny novým majitelům. Určitě to budeme chtít udělat bezodkladně," svěřil se Michael Skalický.

„Je to pro mě velké zklamání a hlavně obrovská osobní tragédie pro jezdce, koně, trenéra i majitele. Stalo se to poprvé v historii a věřím, že už se to nikdy v budoucnu nebude opakovat," nechal se slyšet pardubický primátor Martin Charvát, který se tuto oficiální informaci dozvěděl v úterý jako první od Deníku – stejně tak jako jeho náměstek a člen představenstva Dostihového spolku Jan Řehounek.

„Šlo o individuální pochybení. Doufám, že nijak ne᠆ovlivní záležitosti týkající se Dostihového spolku. Tato kauza je mimo jeho kompetenci. Město na něj v tuto chvíli může pouze apelovat, aby zpřísnil pravidla vstupu cizích osob po areálu závodiště, aby nás někdo v budoucnu nemohl nařknout například z toho, že mu někdo doping podal ve stájích těsně před závodem, byť to není zrovna tento případ," uvedl náměstek pardubického primátora a člen představenstva Dostihového spolku Jan Řehounek.

Padni komu padni

Navzdory faktu, že se bude poprvé v historii přepisovat jméno vítěze Velké pardubické, je podle něj dobře, že se dopingové kontroly provádějí důsledně. „Je to přesně podle hesla Padni komu padni," řekl náměstek primátora.

„Žokeje Marka Stromského je mi upřímně líto. Rozhodnutí skončit kariéru by mohl ještě zvážit. Je jasné, že tento krok udělal v návalu emocí. Určitě by pro něj mohlo být výzvou přesvědčit všechny fandy dostihů, že umí vyhrát v regulérním závodě," doplnil.

„Diskvalifikace vítěze Velké pardubické není šťastným rozhodnutím. Bylo prokázáno, že zakázané látky byly v těle Nikase v tak zanedbatelném množství, že nemohly mít zásadní vliv na jeho výkon. Je to kůň, který na vítězství v tomto dostihu rozhodně má.

Rozumným řešením by podle mého názoru mohl být nějaký formální trest typu důtky. Osobně bych ponechal výsledky tak, jak byly dosaženy na závodišti," přidal svůj názor dlouholetý předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice Miroslav Petráň. „Zažil jsem něco podobného ve Velké Británii, kde se tenkrát zavedl nový předpis, že ve stájích před závodem se smí krmit pouze senem, ovsem a vodou, zkrátka žádnými potravinovými doplňky. Tehdy to náš žokej a trenér Josef Váňa nevěděl.

Tenkrát byl za porušení těchto pravidel formálně potrestán, ale žádné výsledky se neměnily," zavzpomínal Miroslav Petráň.

Nebyl to záměr

„V případě Nikase jsem přesvědčen o tom, že mu nikdo cíleně žádnou zakázanou látku, která by měla za úkol zvýšit jeho výkonnost, nepodal," zastal se trenéra Stanislava Popelky a jeho svěřenců Miroslav Petráň. „V době, kdy se řeší dopingové a úplatkářské aféry ve všech sportech včetně fotbalu a atletiky, tuto kauzu beru jako za marginální záležitost. Šel bych cestou přiznání problému, ale ne diskvalifikace," uzavřel dlouholetý předseda představenstva Dostihového spolku.