Obsadí je primář dětského a novorozeneckého oddělení David Kasal, který ze čtvrtého místa na kandidátce získal  6 738 preferenčních hlasů, poslanec Martin Kolovratník, náměstek primátora Pardubic Jan Řehounek a radní Svitav Jaroslav Kytýr.

„Výsledky jsou pro nás nečekané. V kraji jsme měli ještě o procento víc než celkově, to mě ohromně překvapilo,“ okomentoval úspěch lídr hnutí v kraji Martin Kolovratník.

Se sestavením vlády si ale neví rady ani on. Několik stran prohlásilo, že do koalice s hnutím ANO vedeným Andrejem Babišem nepůjdou. „Hnutí ANO získalo důvěru voličů s Andrejem Babišem, nemáme variantu, že bychom zkusili jednat bez něj, on je prostě lídr. Předpokládáme, že prezident Zeman dodrží svůj slib a sestavením vlády pověří vítěze. Scénářů je spousta,“ řekl Kolovratník.

Jan Chvojka.
Poražený voleb: Na Titanicu se stále hraje a zpívá

Zároveň však prý ANO nepočítá, že by se pokusil sestavit vládu s byť jen tichou podporou KSČM či SPD. „Vzpomínám na to, jak se začal Úsvit Tomia Okamury rozpadat, nikdo ani nevěděl, kolik má poslanců. Vybudoval novou značku a je obdivuhodné, že udělal takové číslo. Na druhou stranu mám obavu, že nebudou seriózní parta, takže kdybychom se s nimi domluvili, tak je riziko, že za rok za dva začnou odcházet,“ vysvětlil Kolovratník.

Ambiciozní poslanec, který jako exmanažer pardubického Českého rozhlasu postavil svou kampaň na promyšleném PR, by v případné vládě neodmítl nabídku na post ministra průmyslu a obchodu či dopravy.

„Je rozhodně předčasné se o něčem takovém bavit. Nevíme složení koalice, natož personálie. Ale pokud se takto ptáte, tak kdyby taková nabídka někdy přišla,  tak ano, ta se neodmítá,“ dodal Kolovratník.

Milan Hnilička
Milan Hnilička: Zlatý hoch z Nagana je poslancem za ANO

Babišovci slaví. Není to však Pyrrhovo vítězství?Měli v kraji dva, chtěli tři, nakonec mají čtyři a sahali po pátém poslanci. Hnutí ANO zdejšího lídra Martina Kolovratníka slaví ještě větší úspěch, než čekalo. 

Otázkou však je, jak se jim podaří tento úspěch proměnit při vyjednávání   o vládní koalici. Všichni včetně hnutí ANO sice stojí v jednom šiku proti Okamurovcům a komunistům, zároveň je však tato fronta ostře rozdělená na Babišovce a ty ostatní. A ti nechtějí jít do koalice s hnutím   ANO za žádnou cenu.    Jenže to zase samo vládnout nemůže…Je tak otázkou, zda nás do roka nečekají nové volby. Buď kvůli tomu, že se Babišovcům nepodaří dohodnout s nikým, nebo v lepším případě jen na křehké vládě.

„S KSČM a SPD do koalice skutečně nechceme. U ostatních stran je ale situace velmi otevřená. Hlavně   v ekonomických otázkách si dokážu představit spolupráci například s ODS,“ uvedl pardubický lídr hnutí ANO Martin Kolovratník.

Výsledky voleb v našem kraji věrně kopírují celostátní výsledky. Zhruba o procento víc však dostaly  od voličů hnutí ANO a rovněž v Pardubickém kraji už tradičně silná KDU-ČSL.  Oba subjekty získaly více hlasů na úkor STAN a také TOP 09, které se tu nedostaly přes pět procent.