Nejvíc preferenčních hlasů získal na Chrudimsku David Kasal, který ve volbách kandidoval za hnutí ANO. Tohoto primáře dětského a novorozeneckého oddělení chrudimské nemocnice a dosavadního sněmovního parlamentního poslance zakroužkovalo celkem 6 738 voličů, čímž se vyšvihl z původně čtvrtého místa kandidátky v Pardubickém kraji na její samotný vrchol.

„Výsledky jsou pro nás nečekané. V kraji jsme měli ještě o procento víc než celkově, to mě ohromně překvapilo,“ okomentoval úspěch lídr hnutí v kraji Martin Kolovratník.

Se sestavením vlády si ale neví rady ani on. Několik stran prohlásilo, že do koalice s hnutím ANO vedeným Andrejem Babišem nepůjdou. „Hnutí ANO získalo důvěru voličů s Andrejem Babišem, nemáme variantu, že bychom zkusili jednat bez něj, on je prostě lídr. Předpokládáme, že prezident Zeman dodrží svůj slib a sestavením vlády pověří vítěze. Scénářů je spousta,“ řekl Kolovratník.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
Hnutí ANO vyhrálo s přehledem i v Pardubickém kraji

Zároveň však ANO prý nepočítá, že by se pokusil sestavit vládu s byť jen tichou podporou KSČM či SPD. „Vzpomínám na to, jak se začal Úsvit Tomia Okamury rozpadat, nikdo ani nevěděl, kolik má poslanců. Vybudoval novou značku a je obdivuhodné, že udělal takové číslo. Na druhou stranu mám obavu, že nebudou seriózní parta, takže kdybychom se s nimi domluvili, tak je riziko, že za rok za dva začnou odcházet,“ vysvětlil Kolovratník.

Na výsledcích podle něj není jen překvapivý veliký náskok hnutí ANO, ale také propad ČSSD. „Že se sociální demokracie až takhle propadne, to jsme nečekali. Nikdo nemůže říct, že vláda byla neúspěšná, úspěšná byla a lidé to vidí doma ve svých peněženkách, podařilo se nám zajistit lidem lepší život a lepší příjmy,“ uzavřel poslanec Kolovratník. (las, dub)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jasném vítězství ve volbách.
ANO jasně vyhrálo volby. Babiš chce silnou a stabilní vládu