Navrhl je organizátor regionální dopravy v kraji, společnost OREDO, ve spolupráci s ČD.

Kulturní akce konané v krajském městě jsou velkým lákadlem také pro obyvatele okolních města a obcí. „Mnoho lidí by dalo přednost veřejné dopravě, ale v případě, že nemají jistotu, že stihnou poslední spoj, volí dopravu autem. Nabídkou nových vlaků s odjezdy po půlnoci z Hradce Králové chceme získat nové cestující do veřejné dopravy,“ uvedl jednatel společnosti OREDO Vladimír Záleský.

Nové noční vlaky budou jezdit v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli těsně po půlnoci. Vlak do Týniště vyjede z hlavního nádraží minutu po půlnoci, na Jaroměř se vydá o minutu později.

Nový grafikon železniční dopravy počítá i nadále s vloni zavedenými nočními vlaky jezdícími mezi Hradcem a sousedními Pardubicemi. Z Hradce odjíždí v 0.39 a z Pardubic v 1.20 hodin. „Obsazenost nočních vlaků mezi Pardubicemi a Hradcem Králové se pohybuje kolem patnácti cestujících. V případě mimořádných akcí je ale cestujících mnohem víc. Noční vlaky zde budou jezdit denně i v příštím roce,“ sdělil nám technolog společnosti OREDO Tomáš Jurček. Dodal, že výhodou těchto vlaků je kromě jiného návaznost na rychlíky v Pardubicích. Cestující tak mohou denně o půlnoci vyjet rychlíkem z Prahy do Pardubic a hned pokračovat do Hradce, kam dojedou ve tři čtvrtě na dvě. „Noční vlak z Hradce do Pardubic zase využívají cestující přestupující na noční vlaky ve směru na Slovensko, do Vídně nebo Budapešti,“ dodal Tomáš Jurček.