Výlov rybníka, který se uskutečnil loni v říjnu, lidé nemohli sledovat, území bylo obehnané páskami. Kapři totiž byli nakaženi virem. Až 90 tun vylovených ryb museli nechat rybáři utratit.

„Koiherpesvirus je nakažlivé onemocnění kaprů a koi kaprů. Ostatní ryby nakažené nejsou, ale mohly by být přenašeči,“ vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy Josef Boháč. Proto musely být zlikvidovány všechny druhy ryb.

Následně byl rybník vypuštěn a v listopadu dezinfikován. Po tři dny byl letecky práškován hašeným vápnem z vrtulníku. „Plochy dna rybníků Malý Buňkov a Buňkov byly ošetřeny dezinfekčním vápněním. Bylo spotřebováno celkem 169 tun vápna,“ informoval Radek Axmann z Krajské veterinární správy. Dezinfekce rybníka vyšla na necelé dva miliony korun.

Po dezinfekci se navíc musí rybník nechat minimálně šest týdnů ladem. „Ohnisko nebezpečné nákazy může být zarybněno nejdříve za šest týdnů po provedení dezinfekčního vápnění,“ řekl Axmann. Tato lhůta skončila již na konci ledna. Rybáři se však rozhodli nechat rybník nějakou dobu ještě pořádně promrznout.

Ilustrační fotografie.
Ze Semtína mizí nebezpečné odpady

„Stále platí, že nejlepší dezinfekce rybničního dna je pomocí probíhajících holomrazů. Tudíž jsem nechal rybník zimovat až do konce měsíce února,“ vysvětlil Karel Němec z rybářského svazu v Přelouči.

V oblasti současně platil zákaz přesunů všech ryb, který byl zrušen až v polovině března. V současné době tedy přesuny ryb nejsou nijak omezeny a rybáři začali vodní plochu zarybňovat. „Krajská veterinární správa Pardubice nám již povolila běžný rybníkářský režim, takže jedeme stejným způsobem chovu ryb jako před prokázaným onemocněním kaprů,“ prohlásil Němec.

Do rybníka tak nasazují dvouleté kapry, ale také amury, líny a štiky. Celkem vysadí 55 tisíc ryb.

Pod dozorem

Celou sezonu ale bude rybník pod dozorem Krajské veterinární správy. „Situaci v oblasti budeme ve spolupráci s rybáři velmi podrobně monitorovat,“ řekl Axmann.

Rybáři budou na Buňkově klasicky hospodařit, sportovní rybolov tam je však zakázaný.

„Slovená ryba neputuje na vánoční distribuci nebo exportem do zahraničí. Naše vylovená obsádka míří pouze do sportovních rybářských revírů v okolí, kde má možnost každý sportovní rybář s platnou povolenkou si vylovenou rybu přivlastnit,“ popsal Němec.

Odkud se nákaza vzala, se ale jistě neví. „Buď se sem nasadily infikované ryby, což bylo ale v tomto případě vyloučeno, nebo se sem virus mechanicky přenesl prostřednictvím ptáků nebo savců rybožravých. Nebo sem někdo pustil infikovanou rybu poté, co mu začaly hynout ryby v nějakém zahradním jezírku, to je ta nejpravděpodobnější varianta,“ vyjmenoval Axmann.

Projekt na budoucí sídlo Východočeské galerie ve Winternitzových mlýnech v Pardubicích.
Z mlýnů bude moderní galerie