Nádvoří Zámku Pardubice zaplní v neděli velikonoční jarmark. Od 10 do 17 hodin se na něm představí prodejci velikonočních pokrmů, dekorací a dalších regionálních produktů, ale také kulturní instituce a střední školy Pardubického kraje. Koledníci ze Stradouně předvedou lidový zvyk vodění jidáše. Na nádvoří zatančí soubor Lipka Pardubice. Vstup je zdarma. 

„Návštěvníky čeká pestrý program. Kromě tradičního pletení pomlázky a zdobení vajíček si budou moci vyzkoušet výrobu dřevěných hraček, ochutnat jidáše a medové pečivo. Děti jistě potěší mláďátka letošního jara – kůzlátka, jehňátka, kuřátka a kachňátka. Nebudou chybět ani koně, prasátka nebo králíci včetně ukázky oblíbeného králičího hopu,“ pozval ředitel pořádajícího Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

O dalších tipech na první dubnový víkend jsme psali zde.

Kunětická hora zahájí 1. dubna letošní návštěvnickou sezonu.
Tipy na víkend: Velikonoce dorazí do Pardubic, k návštěvě zve i Kunětická hora

Milovníci dobrého jídla se mohou těšit na mazance, jidáše, kynuté věnce a další velikonoční dobroty, ale také třeba na bramborové placky. Prodejci nabídnou tvarohy, jogurty, čerstvé a pařené sýry, uzenářské výrobky, medovinu, bylinné čaje, víno nebo kávu od lokálních výrobců.

Velikonoční dílny

Ve velikonočních dílnách si každý může kromě pomlázky vytvořit vlastní květinové vazby a dekorace, ozdobit perníčky, filcovat ovčí vlnu nebo malovat vajíčka. Žáci středních škol připraví vlastnoručně vyrobené hlavolamy, netradiční skládačky a hry. Větší děti si vyzkouší řezání pilou, nejmenší třeba pohoupání na dřevěném kohoutovi. K vidění bude práce uměleckého kováře a chybět nebudou ani jarní a velikonoční květinová aranžmá a dekorace.

Vodění jidáše

„Velikonoční zvyk vodění Jidáše předvedou koledníci z obce Stradouň, kde se po léta udržel. Také proto byl zapsán na krajský seznam nemateriálních památek,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek a vysvětluje, jak vodění probíhá: „Vodění Jidáše předcházejí obchůzky chlapců školního věku s hrkáním, které nahrazuje zvuk zvonů, jež podle tradice odletěly do Říma s Kristovým zatčením. Hrká se, dokud někdo z obyvatel nevyjde ven a pak se zazpívá popěvek, kterým se současně koleduje o dárky. Průvod projde celou vesnicí, což je často pro Jidáše v nepohodlném oblečení a s metr vysokou čepicí z rákosu docela sportovní výkon. Nakonec se Jidášův oblek spálí.“

Tlučení špačka

Východočeské muzeum opráší venkovní hru tlučení špačka, při které je potřeba pohotovost i bystrost. Musí se totiž ťuknout holí do dřevěného špalíku a ten pak odpálit podobně jako při baseballu.

Plno zajímavostí o velikonočních tradicích se dozvíte na zámecké velikonoční stezce, kterou připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích na zámeckých valech.
OBRAZEM: Blížící se Velikonoce připomíná stezka u pardubického zámku

Velikonoční stezka na valech

Na akci už teď zve Velikonoční stezka na valech pardubického zámku, která děti seznamuje s pozoruhodnými velikonočními zvyky u nás i ve světě. Vede až k velikonočnímu keři, který může každý dozdobit vlastnoručně vyrobenou kraslicí.