VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šest hodin u plotny s kuchařem Vodochodským

Kuchař Ivan Vodochodský: „V málokteré hospodě vás nakrmí dobře. Uvařte si sami!“ Vláčet se večer mrazem přes půl města s vidinou, že budete šest hodin stát u sporáku a vařit, je nejspíš to nejhorší, co si po návratu z práce dovedete představit. Udělejte to. Nebudete litovat.

12.12.2010
SDÍLEJ:

Škola vaření s Ivanem Vodochodským: jak připravit rybu.Foto: DENÍK/Jan Jelínek

Dobré jídlo nechává chladným jen málokoho. Někdo vyhledává dobré restaurace a tu a tam se nechává hýčkat nepoznaným, někdo sbírá kuchařky a zkouší… V posledních letech ovšem přibývá aktivních fanoušků dobrého jídla: nechtějí konzervy a polotovary ani anonymní suroviny plné chemikálií. Sami hledají to nejlepší zboží, které si mohou dovolit a hledají způsoby, jak je co nejlépe a nejjednodušeji připravit.

Škola vaření


„Návrat k plotně prostě zažívá renesanci,“ říká s typickou stručností Ivan Vodochodský, jehož popularitu herce už dávno předčila popularita takzvaného televizního kuchaře.

Tento týden v Hradci Králové představil svoji novou školu vaření, která má lidem pomoci právě na cestě k dobrému jídlu a orientace na všech křižovatkách, které k němu vedou.

Hned první prezentační hodina školy vaření ukázala, jak moc nás všechno kolem jídla baví. Každý z dvanácti šťastných, kteří se na Ivanův premiérový kurz dostal, se totiž hned ve dveřích ujišťoval: „Je to asi tak na hodinku, že? My spěcháme do kina (na návštěvu, ještě na skok do práce).“

Do zástěr

Kuchař ovšem rozdal zástěry a pustil se do práce. Vybalil čerstvé ryby – kapra, candáta a pár pstruhů, zeleninku, český česnek, pár kozích sýrů, pytel výstavních brambor, máslo, víno a spoustu dalších slibných balíčků.

„Budeme vařit na štědrovečerní tabuli,“ oznámil Ivan a rozdělil práci. Při pohledu na jeho zaujetí pro všechno, co souvisí s jídlem, to nemohlo dopadnout jinak: odložili jsme hodinky i telefony, uvázali zástěry a krájeli, loupali, balili, filetovali, čichali k máslu, pili víno a toužebně hleděli do trouby. Ne, neotročili jsme hvězdě. Ivan Vodochodský nás krok po kroku vedl po cestě, na jejímž konci bylo vlastnoručně stvořené carpaccio z pečené řepy s balsamikovým octem, olivovým olejem a květovou solí, šneci zapečení s bylinkovým máslem a čerstvou strouhankou, kapr smažený ve vlnách voňavého másla, lehký vídeňský bramborový salát, opečené filety z candáta a pstruha a samozřejmě rybí polévka, o jejíž poslední sousto se utkali všichni včetně těch, kteří do našeho osudného večera rybu nevzali do úst.

Naučili jsme se taky vykostit a filetovat rybu, držet nůž, krájet ze zeleniny a brambor tenoučké sirky, přepustit máslo, vyrobit domácí majonézu a strouhanku z čerstvého pečiva a zakládat vývar. A ochutnali jsme vynikající kozí sýry na domácích bagetkách a k tomu dobré moravské víno. Jako bonus nám náš šéfkuchař prozradil spoustu tajných triků a vychytávek. To všechno za šest krásných a šťastných hodin.

Pokračování

„Rád bych každou lekci věnoval jinému tématu,“ říká Ivan Vodochodský k plánům školy vaření. „Teď jsme vařili na Vánoce, příště se zaměříme na vaření z méně známých druhů mas, na domácí těstoviny, houby, klasická česká jídla, saláty, večírkové pochoutky, pivní jídla, budou kachní a husí hody, králičí kuchařka, mušle a ústřice, humři a krevety a bylinky… V kurzech se lidé nejen naučí vařit některá jídla na dané téma, ale také rozpoznat kvalitu surovin, dozvědí se, kde dobré suroviny nakoupit a samozřejmě některé triky a postupy, které používají profesionálové.“
Kromě Ivana Vodochodského budou se zájemci o některou z lekcí vařit například Zdeněk Pohlreich, špičková pražská cukrářka Miroslava Fornůsková, český kuchař z německé michelinské restaurace a mnoho dalších osobností.

Profesionál vám prozradí, že…

• Kromě kvalitní varné desky a šikovné pečicí trouby doma v kuchyni v podstatě žádný další technický vynález nepotřebujete. Snad s jednou výjimkou, a tou je ponorný mixér s turbo silou. Za minutu s ním uděláte domácí majonézu, bylinková másla nebo zachráníte sraženou svíčkovou omáčku.
Do kuchyňského koše patří jenom papíry a prázdné obaly. Ze všeho ostatního ještě uvaříte. Přinejmenším dobrý silný vývar. Do hrnce s vodou, který necháte pobublávat na sporáku třeba celý den, patří všechny odřezky z masa, kosti, slupky ze zeleniny i z cibule, zbytek vína… Výsledkem je ten nejpoctivější domácí základ skvělých polévek a omáček. A je vlastně zadarmo.
• Pořiďte si ten nejkvalitnější nůž, jaký si můžete dovolit, a dobře se o něj starejte: udržujte ho nabroušený a nikdy ho nedávejte do myčky. Špatným nožem nic nenakrájíte a ještě se pořežete.

Autor: Ivana Fričová

12.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Octavia - Čína
AUTOMIX.CZ
22

Tohle opravdu není Superb. Škoda v Číně prodává jednu zvláštnost

Bývalá ředitelka Služeb města Pardubic Lea Tomková

Lea Tomková už není zastupitelkou

Unikátní bronzový kotel musel k lékařům

Pardubice /VIDEO/ - Archeologický nález, který skončil v nemocnici. Více než dva tisíce let stará bronzová nádoba, kterou minulý měsíc našel náhodný nálezce na zatím tajeném místě v lese na Pardubicku, musela k lékařům, konkrétně na radiodiagnostické oddělení Parduické nemocnice.

Okresní fotbal: Chvojenec vypekl vedoucí tým přeboru

Pardubice - Křičeň poprvé prohrála a na uvolněné místo se přihlásily Libišany. Lukáš Moravec řádil.

Ťukáte si na cello, nebo na čelo?

Pardubice - Ťukáte si na cello, nebo na čelo? Hudebníky, kteří dávají přednost ťukání na cello se čtyřmi strunami, máte šanci vidět v úterý večer v Domě hudby.

Muž stál uprostřed rušné silnice

Pardubice - S mírně nesoustředěným chodcem uprostřed aut si chvíli nevěděli rady.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT