Firma Vodovody a kanalizace (VaK) Pardubice se bude bránit proti rekordní pokutě devět milionů korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) soudní cestou. Pokutu společnosti uložil ÚOHS za chyby v tendru za 300 milionů korun na modernizaci biologické čistírny odpadních vod v pardubické části Semtín.

Firma: „Zakázka
je transparentní!"

Vedení VaKu s pokutou nesouhlasí a zakázku považuje za transparentní. O výsledku mimořádného zasedání představenstva společnosti informoval její ředitel Josef Fedák. „Proti pokutě se budeme bránit soudní cestou. Právníci firmy nyní připraví potřebné materiály. Jsme přesvědčeni, že zakázka byla zadána transparentně, vybrali jsme nejnižší nabídku. Výše pokuty je neúměrná," konstatoval Josef Fedák.
„ÚOHS sice zamítl náš rozbor, ale představenstvo VaKu se jednomyslně shodlo, že si za ním stojíme. Budeme se bránit soudní cestou, a to u brněnského soudu," vyjádřil se člen představenstva společnosti, náměstek pardubické primátorky František Brendl.
„Podle našeho rozboru je
v rozhodnutí ÚOHS řada procesních pochybení. Nezdá se nám ani výše pokuty. Je nejvyšší, jakou kdy úřad udělil," podotkl František Brendl.

„Paradoxní je, že tato pokuta nám nebyla udělena za nějakou karlovarskou losovačku, ale za to, že jsme dostatečně nezdůvodnili nízkou cenu," divil se František Brendl.

ÚOHS poprvé pokutu uložil v prosinci loňského roku, 2. srpna jeho předseda Petr Rafaj zamítl podaná odvolání.
VaK podle Petra Rafaje chyboval, když ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek neuvedl, jak dospěl k výsledkům posouzení zdůvodnění „mimořádně nízkých nabídkových cen uchazečů a vysvětlení nabídek uchazečů".

Tím se podle šéfa ÚOHS stal postup firmy nepřezkoumatelným a netransparentním.
VaK vyzval po otevření nabídek hned čtyři uchazeče ke zdůvodnění mimořádně nízkých cen. Podle Petra Rafaje ale v protokolu o jednání hodnotící komise i ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek je pouze stroze uvedeno, že hodnotící komise se otázkou zdůvodnění mimořádně nízkých nabídkových cen zabývala a akceptovala je. Blíže se k výsledkům posouzení, tedy z jakého důvodu shledala zdůvodnění mimořádně nízkých nabídkových cen opodstatněnými, nevyjádřila.

Vážné pochybení? Podnik to odmítá

Závažné pochybení ale VaK  odmítá. „Byla to otevřená soutěž, které se zúčastnilo třicet subjektů. Vše bylo transparentní," řekl Josef Fedák.

VaK uzavřel smlouvu s vybranou firmou ještě před rozhodnutím ÚOHS. Petr Rafaj to kritizoval. Úřad tuto skutečnost údajně zohlednil při stanovování výše ukládané sankce. Podle slov Josefa Fedáka ale VaK smlouvu uzavřít musel, aby společnost stihla termíny pro čerpání peněz z dotací. „Pokud bychom smlouvu nepodepsali, hrozily by nám sankce a to, že dotaci na modernizaci čistírny nedostaneme. Proto představenstvo společnosti rozhodlo o tom, že se smlouva podepíše," prohlásil ředitel VaKu.
Podnik čistírnu odpadních vod vlastní, koupil ji od chemičky před pěti lety za 485 milionů korun. Její modernizace zlepší životní prostředí, zvláště kvalitu vody v Labi.