Společenské rehabilitace umělecké rodiny Vokolkových z Pardubic se na podnět Pardubického kraje chopily jeho kulturní instituce společně s Filozofickou fakultou Univerzity Pardubice a s Památníkem národního písemnictví.

Veřejné akce na zviditelnění rodiny, jejíž členové patřili k české umělecké avantgardě 30. let 20. století, jsou naplánovány na jaro příštího roku. Expozice na Příhrádku bude otevřena po dokončení rekonstrukce v roce 2019. „Podařilo se nám dát dohromady pracovní tým lidí zapálených pro věc, který přišel s řadou návrhů a nápadů. Na jaře se ve Východočeské galerii uskuteční výstava Vojmíra Vokolka a 17. května uspořádá Univerzita Pardubice literární konferenci spojenou s panelovou výstavou v prostorách Východočeského muzea," uvedl iniciátor akcí náměstek hejtmana kraje Roman Línek.

Východočeská galerie chystá v rámci výstavy také komentované prohlídky kostelů, které svými epickými malbami vyzdobil Vojmír Vokolek. V našem kraji se nacházejí ve Dřítči, v Rozhovicích, v Hrbokově a v Mistrovicích. Vojmír Vokolek na jejich zdech pojal křesťanská témata velice současně, věnoval se sociální nerovnosti, chudobě či hladu. Často nebyl přijat s porozuměním a doceňován je až dnes.

Publikační činností se na znovuobjevení bratrů Vokolkových podílejí i Klub přátel Pardubicka a krajská knihovna. V knihovně vzniká také scénář uspořádání prostor komunitního centra na Příhrádku s grafickým ateliérem, které by mělo nést jméno Vokolkových.
S pomocnou rukou přišel i Památník národního písemnictví, kde je velká část pozůstalosti rodiny uložena, a také žijící potomci rodiny včetně spisovatele a výtvarníka Václava Vokolka, archeologa Víta Vokolka a dalších.