Nekonečný kolotoč jednání od sobotní noci. V Pardubicích se rozehrává partie o vládu nad radnicí. Jenže má to svá ale. Hledá se vítězný scénář a ty jsou zatím pouze dva – vláda s ANO, nebo koalice proti němu. Rozhodnout by mohl černý kůň letošních voleb – Piráti.

Jenže v tom je právě potíž. Piráti navenek vypadali až zaskočení jak vítězstvím, tak odpovědností a do jednání vstoupili až se ztrátou jednoho dne. 

„Opakovaně jsem dostával dotazy od představitelů ostatních stran a novinářů, jestli nemarníme čas čekáním a že se to vlastně upeče bez nás. To se samozřejmě stát může. Je potřeba si ale říct, že bez Pirátů půjde v každém případě o velmi hraniční uskupení, a to buď díky malému počtu zastupitelů, nebo naopak velkému počtu subjektů, navíc s mnohdy ideově odlišným viděním světa a historickými osobními animozitami,“ řekl lídr Pirátů Ondřej Karas.

Jenže jak ukázala sobotní noc v Pardubicích, mohou se Piráti mýlit. ODS a ANO i přes názorové rozpory dokážou vzájemně najít také respekt a kompromis a pojítko mají i ve snaze o progresivní řízení města. Lídr ODS Karel Haas se nechal slyšet, že po primátorském řetězu neprahne.

Načrtnutá osa vlády ANO – ODS – Koalice pro Pardubice – ČSSD – Sdružení pro Pardubice se tak jeví reálná. Tahle velká pětka navíc na pondělní večer už chystá první prohlášení.

Varianta bez ANO? Existuje. Ale…

V Pardubicích se ale rýsuje i druhá možnost. Krom zmíněné pětikoalice na základech minulé vlády, o které se začalo vyjednávat už v sobotu v noci, na scéně visí minimálně ještě jedna.

Z úvodního kola bylo vynecháno uskupení Pardubáci společně, které s 8,96 procenty hlasů skončilo na čtvrtém místě. A právě to nabízí ještě jednu možnost.

„Žijeme pro jiný typ koalice, než jakou připravuje pan primátor. Kdyby nás oslovil, byl by to spíš projev zoufalství,“ konstatoval lídr František Brendl.

Současně tak probíhá jednání o „duhovější“ koalici, v níž by byli ODS, Piráti, Pardubáci společně, Koalice pro Pardubice a Sdružení pro Pardubice a bez vítězného hnutí ANO.

„Z mého pohledu je to lepší alternativa. Vzhledem k tomu, že Jakub Rychtecký z ČSSD na radnici odvedl dobrou práci, dokáži si představit, že bychom mohli spolupracovat i s ním. Taková koalice by měla 24 mandátů, což by byla pohodlnější většina, než jaká byla doteď. V opozici by skončily podle mého názoru nedemokratické strany ANO a KSČM,“ řekl Brendl.

Novým primátorem by se podle něj měl stát Karel Haas (ODS). „Je pro mě zárukou kvalitní práce, kterou předvedl i v opozici,“ popsal Brendl.

Jenže Haas se už v sobotu vyjádřil, že velkou koalici proti ANO nechystá. „Kdyby mi ješitně šlo jen o primátorský řetěz, tak věřím, že bych ho získal. Kdybych oslovil všechna uskupení mimo hnutí ANO, tak bych možná byl tou konsensuální osobou, pro kterou by ty subjekty dokázaly zvednout ruku. Ale stát v čele mnohačlenné koalice, to by Pardubice neposunulo ani o milimetr. Když hnutí ANO získalo skoro 27 procent, tak by nebylo normální poskládat to bez nich,“ uvedl Haas.

Koalice ANO, ODS, Koalice pro Pardubice, Sdružení pro Pardubice a ČSSD, kterou připravuje současný primátor Martin Charvát (ANO) by podle Brendla byla velmi divoká. „Je to takový slepenec, kde by rozhodovaly ANO a ODS. Pan primátor musí s jednáními spěchat, aby si nikdo nestihl spočítat, že to bude opravdu složitá koalice,“ poznamenal Brendl.

Ani jednomu scénáři, zdá se, nebudou stát v cestě Piráti. Ti podmiňují svou účast na vládě souhlasem se 14 z 18 svých programových bodů a vylučují pouze spolupráci s komunisty a dalšími extremisty.

„Šli jsme do voleb s tím, že budeme maximálně konstruktivní a totéž očekáváme od ostatních. A i když by bylo samozřejmě jednodušší odpracovat realizaci programu z pozice radních, nejsou pro nás posty tím zásadním, proč jsme šli do voleb,“ uzavířel Karas.