AKTUALITY a ZAJÍMAVOSTI ON-LINE
ORLICKOÚSTECKO - Okres Ústí nad Orlicí hlásí sečteno. Vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO 2011, které dostalo 20 628 hlasů, v přepočtu 29,68 procenta. Druhý největší počet hlasů získala Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) s 11,3 %, v těsném závěsu je na třetím místě Česká pirátská strana s 11,17 %. Spokojená s výsledkem může být i ODS, která získala 10,39 procenta. Nad pět procent získala ještě KDU-ČSL (7,57 %), KSČM (6,65 %), ČSSD (6,91 %) a Starostové a nezávislí (5,2 %).

PARDUBICKO - V Přelouči v okrsku číslo 8 měli sečtené hlasy zřejmě jako první v kraji - ve 14:27 hodin.

*Volební účast by se podle posledního modelu agentury STEM z 20. října měla pohybovat kolem 64 %. Na prvním místě by mělo s 26-27 % skončit hnutí ANO, KSČM a SPD by se měly podělit o druhé místo s 12-13 %, další ČSSD (9-10 %). Následovat by měli ODS a Piráti s 8-9 %. KDU-ČSL a TOP 09 by měly mít 5-6 %. 

CHRUDIM - Nejznámější český exvězeň Jiří Kajínek dal svůj hlas Františku Ringo Čechovi. Více čtěte zde.

*Volební účast v Pardubickém kraji se dnes v 10:00 pohybovala kolem 50 procent. V Pardubicích odvolilo v Hotelové škole na Cihelně přes 40 procent, v Základní škole Polabiny Prodloužená dokonce kolem 60 procent. "Řekla bych, že to jde rychleji než před čtyřmi lety," řekla ČTK místopředsedkyně volební komise Hana Bulíčková.

ORLICKOÚSTECKO - Dvaadvacet schodů musejí voliči vystoupat do volební místnosti ve Vesnici roku Pardubického kraje. V Lukavici, která má čerstvé zlato z krajské soutěže a stříbro z té celorepublikové, je volební místnost v zasedací síni obecního úřadu, kam by v případě stoprocentní účasti mělo k volbách do Poslanecké sněmovny dorazit na devět stovek lidí.

CHRUDIM - V jedné okrskové komisi v Chrudimi objevili její členové špatné volební lístky. Sady nebyly kompletní. Více čtěte zde.

ORLICKOÚSTECKO - Průměrná volební účast za první den voleb se v Ústí nad Orlicí vyšplhala na téměř 43 procent. Tři okrsky dosáhly účasti 50 procent. Nejnižší účast byla v první den voleb na okrsku č. 1 v centru města, naopak nejvyšší na okrsku č. 6 - ZŠ Na Štěpnici.

SVITAVSKO - Ve volební komisi v Rudné jsou samé ženy. "Vystačíme si samy," řekli redaktorovi Deníku na otázku, zda jim nechybí muži. Více čtěte zde.

ORLICKOÚSTECKO - Senioři chodí rok co rok: Našli se i tací, kteří přišli o pár minut dříve a trpělivě čekali, než jim členové volební komise otevřou dveře. Více čtěte zde.

POLIČKA - Po prvním dni evidují v Poličce na Svitavsku vyšší zájem o volby než v minulosti. "Volební účast v našich městských okrscích potvrzují obecně udávané informace. Odevzdány byly zhruba dvě pětiny lístků," sdělila tisková mluvčí Poličky Naděžda Šauerová.

SVITAVY - V okresní metropoli přišlo ve všech osmnácti volebních místnostech za včerejšek odevzdat hlas téměř 40% oprávněných voličů. V minulých parlamentních volbách byla ve Svitavách účast 57%. Ze všech měst a obcí v okrese mají Svitavy největší počet voličů. Před čtyřmi roky jich k volebním urnám přišlo 7793 z celkových 13698.

CHRUDIMSKO - Vlastimil Kühr z Heřmanova Městce se musel i letos připravit na volby pečlivěji, než většina jeho spoluobčanů. Je totiž nevidomý. Hlasovací lístk ymu předčítal počítač, za plentu mu s vložením hlasovacího lístku do obálky pomohla manželka. Více čtěte zde.

PARDUBICE - Hospitalizovaní v Pardubické nemocnici mohli volit do přenosné urny. Zájem o volby projevilo zhruba třicet pacientů z jedenácti oddělení. Zástupci volební komise z okrsku Pardubičky přišli s přenosnou urnou dnes, ale mezi lůžka se vypraví i zítra, aby umožnili zájemcům vhodit do urny obálku s hlasem. Více čtěte zde.

ORLICKOÚSTECKO - V České Třebové odvolil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. “Doufám jen, že dnešní naše rozhodování nezpůsobí radikální obrat v téměř třicet let budovaném vnímání České republiky jako stabilní vyspělé parlamentní demokratické republiky a nedostaneme se mezi postsovětské státy s autoritativním režimem. Nevím jak ostatní, ale já mám jasno v tom, kam bychom měli i nadále patřit,” sdělil prostřednictvím sociální sítě.

*V sousedním Královéhradeckém kraji mohou lidé hlasovat lze i pro zesnulého náčelníka krkonošské horské služby Adolfa Klepše. Preferenční hlasy ale podle odborníků napropadnou. Více čtěte zde.

SVITAVSKO - Voličům ze 116 obcí na Svitavsku se otevřelo 188 volebních místností. Část volebních místností je v hasičských zbrojnicích. Hned čtyři jsou na Litomyšlsku. V ojedinělých případech může být při splnění občanské povinnosti spojeno příjemné s užitečným. V Udánkách nebo Nedošíně se totiž volí v hospodě. 

ORLICKOÚSTECKO - Mezi prvními přišla ve Vysokém Mýtě odvolit i Blanka Janková. Má jasno, proč by lidé měli chodit k volbám. „Abychom poté měli právo politiku kritizovat, vyjadřovat se k ní by neměl ten, kdo volit nechodí,“ podotkla.

CHRUDIMSKO - V Kraskově se volí v nové místnosti. Dříve budova fungovala jako jednotřídní Základní škola. Po letošní rekonstrukci třídy mohou voliči nyní vhodit svůj hlas v moderní zasedací místnosti. Více čtěte zde.Nová volební místnost v Kraskově na Chrudimsku.Zdroj: Zdeněk Sasín ml.

PARDUBICE - Člen volební komise agitoval ve volební místnosti za Blok proti islamizaci. Místopředseda volební komise v Pardubicích vítal voliče v tričku s přeškrtnutou mešitou. Více zde.

SVITAVSKO - Letos s poprvé, oproti předchozím letům, nepůjdou voliči z Koclířova a Hřebče na Svitavsku k urnám na obecní úřad. "Volební místnost byla vždy na obecním úřadě, ale teď je v sále Kulturního domu," sdělila Deníku za okrskovou volební komisi Eva Veselá.

*V Pardubickém kraji je aktuálně připraveno 876 volebních okrsků ve 451 obcích.

PARDUBICE - V Základní škole Bratranců Veverkových se úderem druhé hodiny odpolední otevřelo osm volebních místností. Někteří voliči se nemohli dočkat a čekali netrpělivě před vchodem do školy již deset minut před 14. hodinou.
Úderem páteční druhé hodiny odpoledne se otevřely volební místnosti pro volby do poslanecké sněmovny.Zdroj: DENÍK/Jiří Sejkora

*Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky začaly. Dnes jsou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin.

V Pardubickém kraji, kde se otevřelo 876 volebních místností, si lidé vybírají ze čtyř stovek kandidátů, které nominovalo 24 politických stran a uskupení. Nejstaršímu kandidátovi je 92 let, sedm nejmladších dosáhlo 21 let. V celé České republice bojuje o přízeň voličů 31 volebních uskupení a více než 7500 kandidátů, nejstarší uchazečkou o místo ve sněmovně je 94letá důchodkyně z Prahy.

Největším favoritem voleb v kraji i v Česku je hnutí ANO, počet stran, které se do sněmovny dostanou, by se však mohl oproti předešlým volbám zvýšit.

Minulé sněmovní volby v roce 2013 v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD, která získala 20,53 procenta hlasů a tři mandáty, kterou těsně následovalo hnutí ANO s 19,82 %. Oba subjekty získaly dva mandáty, stejně jako třetí v pořadí KSČM s 14,62 % hlasů. TOP 09 v Pardubickém kraji volilo 10,81 procenta voličů, KDU-ČSL 7,7 % lidí, ODS 7,10 % a Úsvit přímé demokracie 6,85 procenta. Všechny toto strany obdržely po jednom křesle v Poslanecké sněmovně. V kraji tehdy kandidovalo 19 politických stran a hnutí, k volbám přišlo 62,26 procent voličů.