Pak ale následuje dlouhá rovinka a když nehrozí nebezpečí ze strany policistů, vozidla vesele peláší dál vysoko nad povoleným rychlostním limitem.

V opačném směru je to obdobné. Takto se chovají i řidiči nákladních aut a pokud kolem domu u silnice profrčí naložený kamion o váze několika desítek tun, není divu, že lidem ve Volči praskají zdi a v noci je budí hluk a otřesy. Jeden z místních občanů začal počítat, kolik kamionů jejich obcí projede, a došel k číslu až dvou stovek za hodinu. Nejbližší zásadní změnu ale lidé ve Volči zatím zřejmě nepocítí.

„Lidé u silnice to opravdu odnesli,“ říká starostka Volče Květa Heřmánková. Ta již má za sebou kolečko chození po odpovědných úřadech a přes dané sliby stále čeká, že se jejich neúnosná situace začne řešit. Jedním z příslibů je, že krajská hygiena nechá ve Volči změřit hlukovou zátěž. Co však Voleč podle starostky rychle potřebuje, je účinné opatření na snížení rychlosti. Podle představ obce by se na obou stranách vesnice měly mimo jiné objevit objízdné zpomalovací ostrůvky, jeden pak uvnitř obce. Letošní plánovaná rekonstrukce povrchu poničené komunikace však s nimi nepočítá.

„Už to opravdu není možné. Spojili jsme se Rohovládovou Bělou a Bukovkou, abychom do toho šli společně,“ dodává starostka.

Více podrobností v dnešním Pardubickém deníku (čtvrtek 19. dubna).