Jak šla festivalová historie
Festival taneční muziky Summer of Love se postupně vyvíjel a hledal své příznivce. Na počátku se ho účastnilo 800 nadšenců. Akce se konala uprostřed lesů bez pevné scény. Postupem času festival získal věhlas a již v roce 1998 na něj dorazilo na čtyři tisíce lidí. O rok později se začala projevovat ekonomická krize. Musel být omezen program. Přesto přišlo 5 tisíc lidí. Jednalo se o poslední dvoudenní hudební párty. Od roku 2000 byla akce zkrácena na jeden den, ale rozrostla se o četné „warm-up parties", tedy akce, jejichž cílem bylo pozvat návštěvníky na legendární přehlídku. Po sporech s úřady ve Svojšicích u Přelouče byl festival přesunut k Máchovu jezeru, kam přišlo 10 tisíc milovníků hudby. Poté se přehlídka přestěhovala na pardubické závodiště. Zatím poslední regulérní ročník Summer of Love hostilo v roce 2009 hradecké letiště.

Největší taneční festival široko daleko, který tradičně lákal desítky tisíc lidí a špičky taneční scény ze všech koutů světa, se ve východních Čechách neobjevil už několik let. Je stále reálný návrat Summer of Love přímo do Pardubic? Za předzvěst jeho znovuzrození by mohl být považován Sun festival, který se uskutečnil minulý víkend v sousedním Hradci Králové.

Jeho hlavní myšlenkou bylo oslavit hudbu, léto a svobodu bez placení vstupného a obehnání areálu ploty. Na hlavním pódiu a v přilehlých hangárech bylo k vidění i poslechu na tři sta diskžokejů včetně velkých světových hvězd. Jednou z velkých zón Sun festivalu byla i legendární Summer of Love stage.

Summer of Love jedině na závodišti!

„Jestli má cenu udělat regulérní Summer of Love ve východních Čechách, pak jedině a pouze v Pardubicích na dostihovém závodišti. Může se k tomu přidat spousta věcí, jako třeba průvod městem či městské slavnosti. Mohla by to být jednodenní i vícedenní akce," sdělil organizátor Aleš Bleha.

„Třeba na Kypru je běžné, že je třikrát za týden nějaká slavnost, stále to tam žije. Jde průvod městem, lidé se dívají ze svých balkonů, tancuje se, lidé se baví a užívají života. Tady, jakmile se má něco takového organizovat, tak každý hned začne vidět problémy a vymlouvat se, proč to nejde," posteskl si Aleš Bleha.

„K tomu, abych se mohl vyjádřit, zda je reálný návrat festivalu Summer of Love na závodiště, je zapotřebí vědět spoustu věcí. V první řadě nás musí pořadatel kontaktovat a sdělit nám konkrétní představu, termín festivalu, rozsah, program, kolik bude pódií či kolik místa na parkování by bylo potřeba. Určitě v této chvíli nemohu prohlásit, zda je reálné, aby se tento festival na pardubickém závodiště zase vrátil," vysvětlil Michael Skalický, ředitel pardubického Dostihového spolku, který závodiště provozuje.

Stížnosti zapřičinily zmizení festivalu

Festival Summer of Love momentálně ve východních Čechách zažívá pětiletou pauzu. Naposledy se tu uskutečnil na pardubickém závodišti v roce 2008. Pak jeho působení ve městě perníku ukončily stížnosti lidí kvůli hluku. Proto se o rok později odehrál na letišti v Hradci Králové.

„V roce 2009 jsem vystoupil na pódium Summer of Love, poděkoval jsem všem, co se na něm podíleli a pak ho předčasně ukončil. S odstupem času jsem si uvědomil, že jsem to měl udělat už dříve, ideálně po posledním pardubickém festivalu v roce 2008," zavzpomínal organizátor Aleš Bleha.

O návratu kultovního festivalu do Pardubic se ještě dlouhou dobu diskutovalo.
„V roce 2011 už to vypadalo nadějně. Na podzim toho roku jsme měli dokonce svolení. Bohužel mě pak kontaktovalo vedení Pardubic, že moje žádost nemůže být potvrzena a řešena, protože dostihové závodiště se zrovna ocitlo v insolvenci. Byla to škoda. Dodnes jsem přesvědčený o tom, že je tu spousta potenciálu," informoval Aleš Bleha, který v současné době cestuje po celém světě a věnuje se organizování celé řady akcí v zahraničí.

„Začal jsem také pracovat pro jednu cestovní kancelář, která se zaměřuje na chorvatský ostrov Brač. Právě tam už jsme loni pořádali akci pojmenovanou Summer of Love. Podobnou chystáme na září. Jde o devítidenní pobyt s dvěma párty na lodi. Zájemce máme i z Pardubic.  Ta druhá má nádech jógy, reiki či numerologie. I já si zde troufám být jedním z dvanácti lektorů," zakončil Aleš Bleha.