V pátek 21. prosince krátce po osmnácté hodině přivezli policisté do Třebařova šestadvacetiletého Ladislava Z., kterého podezřívali z vraždy babičky, z cely předběžného zadržení v Moravské Třebové. Při rekonstrukci hrůzného činu ve statku, kde 74letá žena žila, ale vražednou zbraň nenašli. „Mladík se k činu přiznal. V pátek večer ale kriminalisté kvůli tmě zbraň nenašli. Na statek do Třebařova se proto vrátili s podezřelým mužem ještě v sobotu,“ potvrdil informace Miroslav Brandejs, ředitel Policie ČR ve Svitavách. ,,Po dvou dnech jsme konečně našli vražednou zbraň, kladivo i zakrvácené oblečení. Pachatel vše odhodil při útěku ze statku poblíž lesa,“ uvedl navečer ředitel. Vrahovi hrozí za hrůzný čin až patnáct let vězení.

Ladislav. Z. z Linhartic ukradl babičce vyšší částku peněz a k vraždě se přiznal. „Je to hrůza, ale všichni jsme si mysleli, že to udělal Láďa,“ vyjadřuje názor většiny Třebařovských obyvatelka vesnice u Moravské Třebové, když vychází najevo, že vraždil příbuzný. Soused potvrzuje, že vnuk jezdil za babičkou často, protože potřeboval peníze. Když mu je nedala dobrovolně, tak je ukradl. A nejednalo se o stokoruny, ale tisíce korun.

Ve středu, kdy ženu nalezli v bytě mrtvou, vše nasvědčovalo na náhlé úmrtí. Přestože ve statku bydleli také její dva synové, začali se po matce shánět až po týdnu. Kriminalisté podle nejasných indicií usoudili, že by mohlo jít o vraždu. Nařídili pitvu a soudní lékař den poté potvrdil, že žena byla zavražděna tupým předmětem.

Kriminálka rozjela pátrání a do čtyřiadvaceti hodin zadržela 26letého muže v Ústí nad Orlicí, kde v poslední době žil.