Zdejší nemocnice patří v celorepublikovém srovnání do té lepší poloviny.
Myslí si to aspoň jejich pacienti, kromě chrudimské nemocnice všechny ostatní bývalé „okresní" nemocnice v každoročním průzkumu mezi pacienty skončily s plným počtem „bodů" v horní třetině žebříčku. Ve 159 sledovaných zařízeních odpovídalo 63 tisíc pacientů.

Nic na tom nekazí ani skutečnost, že žádná z nich se nedostala do „top 10", natož na medailové pozice. Oproti minulým letům totiž východočeské nemocnice podle pacientů zaznamenaly v kvalitě péče velký posun nahoru.

„Pozitivní je především zlepšující se spokojenost pacientů se vstřícností a komunikací lékařů, personál je i usměvavější a vstřícnější," uvedl Daniel Vavřina, šéf organizace HealthCare Institute, která každoroční průzkum provádí. Zhruba 95 procent pacientů, kteří se letos průzkumu účastnili, odpovídalo prostřednictvím tištěných dotazníků, zbytek na internetu.
Ze studie vyplynula také další zajímavá data. Stoupá například počet pacientů, kteří při výběru nemocnice, kde by měli být ošetřeni, dají na reference a doporučení svých známých.
Naopak stále menší roli v tom hraje vzdálenost nemocnice od bydliště pacienta. Lidé se raději nechají hospitalizovat v zařízení vzdálenějším, ale prověřenějším, než ve „své" spádové, ale špatné nemocnici. Nejde jen o to, dostat správné léky. Pacienti se chtějí v nemocnici také dobře cítit.

Vedle hodnocení nemocnic očima pacientů se průzkum zaměřil také na spokojenost zaměstnanců a finanční zdraví nemocnic.
Zatímco ve spokojenosti zaměstnanců se z východočeských nemocnic ve vítězné pětici neumístila žádná, v hodnocení jejich ekonomiky už  tradičně uspěla hradecká fakultní nemocnice. U poroty složené z ekonomů dopadla dokonce jako nejlepší. „Fakultka" boduje se svým finančním zdravím u odborníků již od dob bývalého ředitele a současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera.
A ještě jeden úspěch si východočeské zdravotnictví může přičíst. V kategorii Skokan roku, která hodnotí nejvýraznější vzestup hodnocení oproti minulému ročníku, uspěla dříve nepříliš vychvalovaná rychnovská oblastní nemocnice. (kim)