Nasvícením divadla se pardubičtí divadelníci rozhodli vyjádřit svou účast na aktuální situaci, která negativně ohrožuje svobodu suverénní země. „Agresivní, výhružné a nebezpečné politické a vojenské aktivity Ruska nám připomínají nejtragičtější chvíle v moderních evropských dějinách. Je jediná cesta, jak řešit jakékoliv spory mezi státy – jednání v rámci práva,“ stojí v prohlášení Asociace profesionálních divadel České republiky. K těmto slovům se hlásí i Východočeské divadlo v Pardubicích.

Tragickou situaci pardubické divadlo sleduje i z důvodu osobních vazeb. „Kyjev jsem navštívil dvakrát a měl možnost se setkat i s ukrajinským ministrem kultury Evženem Nyščukem, který je hercem Národního divadla a známým tribunem lidu z Majdanu. Také členové našeho souboru, v rámci studijních cest, se setkali s herci Ukrajinského národního divadla přímo v Kyjevě a měli jsme možnost je přivítat i při jejich následném hostování v našem divadle,“ připomněl osobní vztahy ředitel Východočeského divadla Pardubice Petr Dohnal. Jedním dechem však dodává, že historie se hrozivě opakuje a že než agresi vystřídá rozumné politické jednání, bude to ještě dlouho trvat.

Herci a vedení divadla nyní hledají cestu jak účinně a efektivně pomoci. „Pokud se naskytne nějaká možnost, určitě ji využijeme,“ řekl mluvčí Východočeského divadla Radek Smetana.