Avizované výcvikové vrtulníkové středisko Severoatlantické aliance v Pardubicích zřejmě zahájí provoz v roce 2015 nebo 2016. Po jednání se svým americkým protějškem Leonem Panettou to v úterý ve Washingtonu řekl český ministr obrany Alexandr Vondra.

NATO dalo zelenou

Vzniku střediska v České republice dalo NATO zelenou na svém letošním summitu v Chicagu jako jednomu ze společných projektů, které mají alianci v čase dluhů a rozpočtových škrtů šetřit zdroje.
Vondra s Panettou nyní pohovořili o aktuální situaci a budoucích plánech v Afghánistánu, rozvoji vrtulníkových schopností a spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti obrany.

Rozdílné názory

Na projektu, který v Pardubicích budí rozporné reakce, se kromě České republiky a Spojených států podílí i Chorvatsko. Zapojilo se do něj však už i Slovensko a Lotyšsko. Zájem o spolupráci pak mají rovněž Maďarsko a Litva.
Dalším milníkem pro rozvoj společného výcvikového střediska bude únorová schůzka ministrů obrany aliance, kde podepíšou dohodu o budoucí dohodě o centru.

V Česku a Chorvatsku se ale již nyní naplno provádí výcvik pilotů pro afghánské ozbrojené síly. „Plná efektivita centra bude v roce 2015 či 2016," uvedl ministr Vondra.
Na výcviku pilotů se podílí i státní podnik LOM Praha patřící pod ministerstvo obrany. V Pardubicích se školí  zahraniční piloti i letecký personál. Od loňska se prý uskutečnily již čtyři kurzy.

Další příležitostí pro firmu, která dělá servis a úpravy ruských vrtulníků typu Mi, je podle Alexandra Vondry dohoda umožňující českým dodavatelům účast v tendrech americké armády. Ministr ji s Panettou podepsal letos. Například pro LOM smlouva znamená, že na rozdíl od dosavadní praxe může získávat zakázky bez prostředníků.

„Můžeme to využít tak, aby si tady LOM posílil své postavení," řekl Alexandr Vondra s tím, že Panetta se na takové plány dívá pozitivně.
Pro českou firmu by to navíc znamenalo zakázky v desítkách milionů dolarů, což by se v korunách mohlo dostat na miliardu. Zatím ale jde o odhady, záležet bude na skutečných zakázkách. (čtk)