„Vrátili jsme se z dovolené v Itálii. Ale ani v Palermu nebylo takové horko,“ utíral si krůpěje potu z čela Karel Brandejs z Hradce Králové.

Východočeši řeší dilema: jak vedro přežít. Narváno bylo tentokrát nikoliv na předzahrádkách restaurací, nýbrž ve vinných sklípcích a v podzemních barech. Úmorné parno lákalo vedle obligátních radovánek u vody rovněž na hrady a zámky, kde návštěvníky osvěžoval chladivá atmosféra uvnitř staveb.

O víkendu přišly téměř tři stovky lidí navštívit například dělostřeleckou tvrz Bouda na Králicku. „Zájem turistů jsme čekali. V podzemí tvrze je totiž 4,5 až pět stupňů Celsia. Bouda je tak možná nejchladnějším místem přístupným veřejnosti v Čechách, protože i v jeskyních bývá tepleji,“ uvedl Martin Ráboň ze Společnosti přátel československých opevnění.

Kvůli úmornému vedru uhynula na jedné farmě v Holicích tisícovka brojlerů chovaných v uzavřené hale. Holice leží jen dvacet kilometrů od Chocně, kde řádí ptačí chřipka, ale veterináři možnost přenosu nákazy předběžně vylučují. O víkendu tu na deset minut vypadl proud a trvalo, než naběhl záložní zdroj.

„Za hromadných úhynem stojí výpadek elektřiny a odpojená ventilace,“ řekla Lenka Martínková z farmy patřící společnosti Agropol Group. Udušení drůbeže kvůli horku jako pravděpodobnou příčinu potvrdil i ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč.

Úmorná vedra nesvědčí ani kobylce Jívce, která už tři měsíce táhne povoz kočírovaný Irenou Rejchrtovou z Police nad Metují kolem České republiky. „Snažím se teď vyjíždět již brzy ráno, protože v tom vedru by to pro kobylku nebylo dobré,“ uvedla. Do pravého poledne musí být vždy na plánovaném místě, aby koně uchránila před extrémními teplotami. Sedmapadesátiletá cestovatelka do pondělka urazila 1700 kilometrů.

A ve městech mezitím městští policisté zápasí s bezdomovci. Ti se chodí k městským kašnám nejen zchladit, ale někteří dokonce vyprat prádlo. „Vykazujeme je z místa. Pokutovat je nemá smysl, nezaplatí. V té chvíli poslechnou a odejdou. Bohužel ale víme, že po odjezdu strážníků se často vrátí a pokračují v činnosti,“ uvedl šéf pardubických strážníků Petr Kvaš.

Hlavně pitný režim

My nepijeme vodu, my pijeme fernet a zapíjíme vínem, upozorňuje královéhradecký bezdomovec Ferenc Vároš žiijící v parčíku naproti královéhradeckému nádraží hned u druhé lavičky zprava. Na okolních keřích partička pěti roztodivných postaviček včera větrala spací pytle, nyní je stejně nepotřebují. „Je takové dusno, že se na noc teď přikrýváme jen lehkými dekami. A o vodu máme také postaráno. Ráno nás vždy zkropí cisterna královéhradeckých technických služeb,“ pochvaloval si s úsměvem. Lidé by se jeho doporučeními však neměli příliš řídit. Zdravotníci totiž upozorňují, že alkohol naopak dehydruje. Pít dostatečné množství tekutin by lidé měli i v případě, že žádnou žízeń nepociťují.