Ve dvou sálech jsou instalovány fotografie, kameny a plakáty, na kterých je zachycena historie povrchového dolu a unikátní krása minerálů, které se v této sestavě nacházejí pouze na třech až pěti lokalitách na světě.

„Ve třetím sále je možné zhlédnout virtuální prohlídku Národního geoparku Železné hory, který v sobě skrývá víc než 100 míst s příběhy o dávných časech, kdy i u Chvaletic šplouchalo druhohorní moře," popsal třetí část výstavy Daniel Smutek z Národního geoparku Železné hory.

Ve čtvrté místnosti je možné zhlédnout na tabulích dva příběhy. „První příběh – historický – je o výstavbě Obecné Masarykovy školy, která vznikla podle projektu architekta Karla Řepy během listopadu 1929 až června 1930. Druhý příběh – vizionářský – je o tom, jak budovu bývalé školy a její okolí přetvořit ve Spolkový dům s venkovní expozicí na téma Těžba rud v Železných horách, kam místní i turisté budou chodit za zábavou a poučením," uvedla Blanka Zaklová, starostka Chvaletic. Vernisáž výstavy měla úspěch, zúčastnilo se 150 lidí.

Výstava je otevřena do 18. prosince, ale jen pro předem objednané návštěvníky, přihlásit se mohou na e-mailu vz@vz.cz.

Podrobnosti naleznete také na www.geoparkzh.cz a na www.chvaletice.cz.