Cvičení kynologických týmů z celé republiky nebylo jednoduché. Tématem byly živelné katastrofy.

„Všichni psovodi si museli vytvořit základnu na bývalém vojenském letišti Hradčany, kde si postavili stany a další zázemí. Nacvičovalo se prohledávání velkého množství budov jako bývá při živelních pohromách, mezi které by patřilo například tornádo na Moravě, ale i důkladné prohledávání sutin v malém rozsahu. Zkoušela se vhodná taktika nasazení při různých situacích, střídání psů, opakované nasazení a překrývání, tedy prohledání sutiny i dalšími psy,“ přiblížil náročný výcvik hasičský kynolog David Hynek.

Díky projektu Tatra do škol žáci pod vedením svého učitele a specializovaných pracovníků ze společnosti Tatra Trucks zkompletovali vozidlo Tatra Phoenix.
Studenti z automobilní školy v Holicích po součástkách složili Tatru Phoenix

Psovodi pracovali v týmech od rána do pozdních nočních hodin. Při cvičení se zkoušel také transport psů na místo nasazení pomocí vrtulníku.

„Čekal nás pěší přesun o délce asi 8 kilometrů. Na trase bylo 5 úkolů, mezi které patřilo prohledání sutiny, transport celého týmu se psy na raftu za použití jen jednoho pádla, lanový travers přes vodní hladinu, vědomostní test pro psovody a odolnost psa „nesežrat“ nastražené dobroty na stanovišti a u cíle na nás čekal úkol pro psy – překonání zavěšeného lanového žebříků ve vodorovné poloze,“ prozradil obtížné prověření znalostí a umu Hynek.

Komplikací při plnění úkolů bylo počasí. Většina týmů si vyzkoušela i přežití v terénu za silné bouřky a průtrži mračen, která cvičící v bývalém vojenském výcvikovém prostoru zastihla.