V příštím roce by mohlo začít projektování menší obytné čtvrti u pardubického pivovaru.

Developer tam chce postavit rezidenční domy a park. Nejdříve ale potřebuje změnit uzemní plán, přes lokalitu je naplánovaná silnice. Konstatovala to manažerka pro developerské projekty holdingu Enteria Dagmar Bálková.

Domy budou pro zájemce lukrativní

„Blízko je Labe, centrum, myslím, že domy budou pro zájemce atraktivní. Plánujeme hodně zeleně v parkové úpravě. Snad už bude příští rok schválená změna územního plánu, pak hned začneme s projekční přípravou," prozradila Dagmar Bálková.

V územním plánu je navržená komunikace vedoucí přes 6000 metrů čtverečních, které vlastní Enteria, přes pozemky pivovaru a bývalou továrnu Prokop. Areál o rozloze asi pět hektarů, kde již byla v minulosti provedena demolice objektů, vlastní developer CPI.

Nutné administrativní kroky podle hlavní městské architektky Pavly Pannové potrvají možná rok.

Závěrečné schvalování je na zastupitelích. „Nejdříve musí být hotová územní studie na lokalitu přednádraží, která zkoordinuje dopravní napojení na nejbližší okolí, poté teprve bude možné aktualizovat územní studii areálu Prokop. A developeři navíc budou muset nejspíš mít potvrzenou změnu územního plánu. Vidím to tak alespoň na rok," nechala se slyšet Pavla Pannová.

Výstavba bytových domů v Prokopce?

Území v centru města lemuje z jedné strany Palackého třída a z druhé strany navazuje panelové sídliště Závodu míru. Obě rozvojové lokality jsou obehnané ploty a lidé by tam neměli chodit. Továrna Prokop zkrachovala před třinácti lety, později areál koupila firma CPI.

Demolice budov se uskutečnila v roce 2010. Společnost CPI tam uvažuje o výstavbě bytových domů i komerčních objektů.