Co s bývalými tiskárnami v centru Pardubic, které jsou už devět let prázdné? „Ideální by bylo, kdyby se podařilo zprůchodnit Smilovu ulici s Machoňovou pasáží," nechal se slyšet architekt Vladimír Lavrík z Magistrátu města Pardubic.

Je to reálné?

Byl by to jistě hezký počin, ale je otázkou, do jaké míry je v tuto chvíli vlastně reálný.
Jde o soukromé pozemky, které nevlastní jeden majitel, a tak se hodně těžko hledá shoda. „My jsme tomuto nápadu nakloněni," konstatovala Petra Dolinská z developerské společnosti, která v současné době bývalé tiskárny vlastní.
„Jsou tu však i další pozemky, které na ty naše navazují a je potřeba souhlas jejich vlastníků," vysvětlila.

Developerská společnost by ráda na místě bývalých tiskáren vybudovala rezidenční dům se stovkou bytů.
„Nechci předjímat, ale po letech to konečně vypadá, že bychom mohli získat územní rozhodnutí. Myslím, že je vše na dobré cestě. Splnili jsme všechny požadavky města," prohlásila Petra Dolinská.
Město chtělo vyřešit hlavně dopravní napojení.

„Požadavek odboru dopravy pardubického magistrátu byl, aby objekt nebyl zpřístupněn jen ze Smilovy ulice. V podzemí by měla vzniknout asi stovka parkovacích míst," podotkl Vladimír Lavrík.

Spíše klidová zóna

„Je to krásná zóna, která chátrá. U tiskáren je vše na uvážení investora, který chce maximum nacpat do minima. Doufám, že projekt bude přímo úměrný místu," nechal se slyšet pardubický architekt a zastupitel Aleš Klose ze sdružení Pardubáci. „Jde o bezprostřední centrum města, kde by měla být spíše klidová zóna než další prostor pro bytovou výstavbu," poznamenal Aleš Klose. I jemu zde chybí spojení Machoňovy pasáže, parku a Smilovy ulice, které tu ještě v devadesátých letech 20. století existovalo.