Na předvolební průzkumy se zpravidla nadává kvůli jejich nepřesnosti, ale tentokrát se agentury pro výzkum veřejného mínění trefily do černého. Zatímco výsledky na špici tedy překvapivé nejsou, na dalších místech už řadu nečekaných zvratů nalézt můžeme.

ZTRÁTA KOMUNISTŮ

Především je to výrazný neúspěch komunistů, kteří během čtyř let poztráceli 
v kraji přes deset procent hlasů. Přitom nízká volební účast byla vždy pro KSČM výhrou. Důvody neúspěchu komunistické strany jsou nasnadě. Vždy sbírala protestní hlasy voličů, kterým vadili vládní i opoziční politici. Jenže stran kritizujících samu podstatu systému se najednou vyrojilo víc. Je pravděpodobné, že část voličů KSČM přešla k populistům typu Okamura a se svou rétoriku o zkorumpované politice řadu lidí přetáhl i Andrej Babiš, jehož hnutí se nijak nevymezuje na ose pravice – levice a může tak brát voliče všem.

Důležitým ukazatelem je také výsledek ODS. Necelých devět procent hlasů se sice nezdá jako kdovíjaký triumf (zvlášť u strany, která byla zvyklá i na více než třicetiprocentní zisky). Jenže je nutné si uvědomit, že ODS se díky tomu vrátila na pozici nejsilnější pravicové strany a zastavila tak svůj strmý pád. Po osmi letech se tak může opět stát součástí krajské vlády.

Velkým neúspěchem naopak dopadly volby pro TOP 09. Ukázalo se, že bez Starostů a nezávislých nedokáže v krajských volbách oslovit dostatečný počet lidí. „Topce" patrně neprospěla ani nízká volební účast.

UPRCHLÍCI NETÁHLI

Pardubický kraj je jeden 
z mála, ve kterém neuspěla protiuprchlická rétorika. Strana přímé demokracie Tomia Okamury se do zastupitelstva těsně nedostala, jedním z důvodů ale může být i fakt, že se v kraji nespojila se Stranou práv občanů (SPO). Ta naopak kandidovala pod hlavičkou Osobnosti Pardubického kraje, valného výsledku ale nedosáhla.

S trochou nadsázky lze říct, že téma uprchlíků 
v kraji netáhlo, protože končící náměstek hejtmana Jaromír Dušek (SPO) na předvolebních letácích hlásal, že jeho strana už nelegální migraci zabránila.
Volební vítězství a prohry ale ještě nemusí být úplně určující pro sestavení krajské vlády. I v Pardubickém kraji se jeví pravděpodobné, že vznikne koalice bez vítězného ANO. Někdy se sice ozývají hlasy o podvodu
na voličích, ale povolební vyjednávání jsou standardní součástí demokratického politického systému. V Pardubickém kraji navíc politici vyložili karty na stůl již před volbami, když Martin Netolický a Roman Línek několikrát prohlásili, že by rádi pokračovali ve společném vládnutí.