Samotní lékaři ve východních Čechách v tom nemají jasno. Každý tvrdí něco jiného.

„Když chodíte na pravidelné prohlídky s vysokým tlakem či jiným chronickým onemocněním a lékař nezjistí nic nového, nebudete platit nic,“ řekl praktický lékař Tomáš Rousek ze Žacléře u Trutnova.

„To je nějaký informační šum. Platit se bude za každé klinické vyšetření. Nezáleží na tom, že jde o pravidelnou kontrolu chronického onemocnění,“ oponuje litomyšlská praktička Eliška Leichterová.

Lékaři se přitom odvolávají na tentýž předpis ministerstva zdravotnictví. Podle něj se poplatek nebude vybírat za telefonickou konzultaci či za jednoduché vypsání receptu. „Lékař by však neměl předepisovat léky jen tak mezi dveřmi, ale po řádném vyšetření,“ poznamenává ministerská brožura pro veřejnost.
Ministerstvo ve středu také odmítlo, že lékaři budou mít možnost poplatky odpouštět.

„Je tu prostor pro individuální dohodu mezi lékařem a pacientem, který třeba zapomene peníze. Lékař nebude postihován, když poplatek výjimečně nevybere,“ dodal však jedním dechem mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

 

Platit se bude i po smrti

Do nemocnice se dostanu cizí vinou, třeba po nezaviněné dopravní nehodě. Kdo bude platit můj pobyt, následné návštěvy u lékaře a mé léky?

Situace bude zcela analogická jako v jiných oblastech. Ten, kdo vám způsobil dopravní nehodu, vám musí uhradit vzniklou škodu, včetně vašich výdajů na léčení, kam samozřejmě poplatky patří. Nemocnici, lékaři i lékárnám budete samozřejmě platit vy a záleží na vašich právnících, co na viníkovi nakonec vymůžou.

Co se stane s neuhrazenými poplatky, pokud pacient umře?

Poplatky se mohou stát pohledávkou v rámci dědictví (analogie s úmrtím například klienta domova pro seniory).

Zdroj:www.mzcr.cz