Sedm desítek firem z oboru gastronomie a potravinářství se ve dnech 15. až 17. října představilo na jedné z největších a nejznámějších potravinářských výstav v tuzemsku. Na Gastru 2009.
„Ve Společenském a výstavním centru Ideon se letos uskutečnil již třináctý ročník tradiční akce. Návštěvníci obdivovali prezentace firem z oblasti gastronomických zařízení a kuchyňských spotřebičů, cukrářských potřeb, stolových dekorací a keramiky, vinařství, koření a mnoho dalšího,“ uvedla manažerka výstavy Markéta Vančurová.
Na slavnostním zahájení výstavy byla za celoživotní práci předána Medaile města Pardubic světoznámému Mistru cukráři perníkáři Josefu Janošovi, držiteli Řádu sv. Ambrože. Medaili za něj převzal syn Pavel, který ve staleté rodinné tradici úspěšně pokračuje.
„Letošní ročník přinesl novinku v podobě soutěže vaření týmů pardubických restaurací. Speciality z vepřového masa připravovalo šest kuchařských týmů,“ upozornila Vančurová.
Celou výstavu doprovázel bohatý doprovodný program. Letos poprvé obohatily výstavu odborné semináře k moderním cukrářským trendům. Vedli je i hosté z Itálie a Francie.
„Každoroční přehlídka dovedností studentů Labské hotelové školy patří k příjemným zpestřením výstavy. V letošním ročníku si studenti nachystali ukázky flambování masa, míchání salátů, zdobení dortů a moučníků, přípravy pokrmů z kuřecího masa, přípravy chuťovek a míchání nápojů,“ vypočítala manažerka výstavy. Každou předváděcí akci zakončila ochutnávka.
Hoteliér Oldřich Bujnoch okořenil výstavu svými ukázkami somelierství. Na povídání o víně přijel i Vladimír Železný a oblíbený herec Pavel Trávníček.
„Významnými hosty výstavy byli několikanásobný mistr světa Karel Zapalač se svou barmanskou show, Lukáš Ende s ukázkami moderní gastronomie a Václav Šmerda, předseda Asociace kuchařů a cukrářů pro Východní Čechy. Nechybělo ani zdobení perníku z rukou Jarmily Janurové,“ doplnila manažerka Vančurová.
Pavla Svítková